Project DIS is me

TGG-ervaringen en DIS/AGDS

De weg naar herstel

TGG = transgenerationeel georganiseerd geweld

DIS = dissociatieve identiteitsstoornis

AGDS = andere gespecificeerde dissociatieve stoornis

Inleiding

In de laatste maanden van 2022 organiseerde DIS is me een inputronde voor mensen met TGG-ervaringen en de diagnose DIS/AGDS. Dit werd gedaan naar aanleiding van de actualiteit van het onderwerp transgenerationeel georganiseerd geweld (TGG) in de media. 


Het thema TGG kwam tot stand in samenwerking met Kenniscentrum TGG en Stichting Spotlight. Kenniscentrum TGG heeft als doel de erkenning voor en hulpverlening aan overlevers van TGG maatschappijbreed te bevorderen. Stichting Spotlight behartigt de belangen van mensen die te maken hebben (gehad) met TGG.


Het volgende antwoord op een van de vragen verwoordt een belangrijke reden dat we met elkaar besloten hebben aandacht te besteden aan dit thema.


“Ik begrijp dat het nogal wat van de ander vraagt, om de realiteit van TGG toe te laten als waarheid. Het verandert iemands mens-/ en wereldbeeld. Het is menselijk om ons veilig te willen voelen, dat is legitiem. Het is pijnlijk dat zoveel mensen het bestaan van TGG niet geloven of het ontkennen, want dat drukt het geheim verder naar binnen en vergroot het isolement. Het helpt mij als mensen eerlijk zijn. Als ze zeggen dat ze het moeilijk vinden om het te bevatten, of dat ze het heftig vinden om te horen.”

- Iemand met TGG-ervaringen en DIS/AGDS


Overzicht van de thema-inhoud

In het thema beantwoorden mensen die zelf ervaring hebben met TGG en DIS of AGDS hebben, de volgende vragen:

  1. Welke van de onderstaande uitspraken over TGG zijn voor jou herkenbaar? (Meerkeuzevraag over TGG in de huidige maatschappij.)
  2. Wat heb jij gemerkt van de invloed van TGG op je behandeling/je weg naar herstel?
  3. Wat kan helpen om over TGG-ervaringen te praten?


Daarnaast wordt een beknopte definitie gegeven van TGG en mindcontrol.


Triggerwaarschuwing

De vragen van dit thema gaan niet over de traumageschiedenis. Toch kan het triggerend zijn om de antwoorden te lezen, vooral als je zelf (mogelijk) te maken hebt (gehad) met TGG.

Trigger

waarschuwing


De vragen van dit thema gaan niet over de traumageschiedenis.


Toch kan het triggerend zijn om de antwoorden te lezen, vooral als je zelf (mogelijk) te maken hebt (gehad) met TGG.


Alleen als je onderaan deze pagina doorklikt, kom je op de antwoordpagina's.