Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘De lange zoektocht naar de juiste hulp was/is voor mij het moeilijkst.’
‘Ik vind het lastig om in behandeling telkens de confrontatie aan te gaan.’
‘Vertrouwen en veiligheid zijn thema’s die ik lastig vind.’
>> Lees hier een selectie van de antwoorden <<
“Niet elke psycholoog/psychiater weet wat DIS inhoudt, hierdoor werd mij aangeraden om niet te dissociëren. Als ik dan toch dissocieerde riep de behandelaar mijn naam en zei dat ik ‘hier’ moest blijven.”
- iemand met DIS
“Bijna 25 jaar lang is me in therapie verteld dat ik de stemmen moest negeren omdat ze niet echt bestaan. Nu moet ik leren om ze te erkennen en met ze samen te werken, terwijl ze mij de meest vreselijke dingen toewensen. Ik weet dat het moet, maar het lukt me (nu nog) niet.”
- iemand met DIS
“De traumatherapie vond ik het zwaarst. Ik was er de dagen erna lijfelijk beroerd van.”
- iemand met DIS
“Omdat bij mij de DIS anders werkte dan wat ik las in de beschikbare psycho-educatie hebben mijn therapeut en ik samen erg moeten zoeken naar wat wel werkte. De delen die ik ontwikkeld heb zitten in verschillende lagen in mijn interne systeem en ik kon absoluut geen overzicht krijgen over 'alle delen'. Als ik getriggerd was voelde ik delen vanuit al die lagen, maar ik kon ze niet bereiken. Ik voelde me daardoor zelfs binnen de ‘groep’ mensen met DIS eenzaam en anders. Ik heb ook vaak getwijfeld of ik het dan wel had.”
- iemand met DIS
“Wat ik het moeilijkst vind aan behandeling is dat het zo langzaam gaat. Ik wil verwerken en verder met mijn leven maar ik kom niet door mijn automatische vermijding heen en dat is frustrerend.”
- iemand met DIS
“Omdat ik wil blijven werken pas ik niet in het plaatje voor begeleiding terwijl ik dat eigenlijk wel nodig heb. Ik zou het heel fijn vinden als er een vorm van begeleiding zou komen voor mensen die voor de ‘maatschappij’ een normaal leven hebben en die behalve met betrekking tot de DIS hun mannetje wel staan.”
- iemand met DIS
“Toen ik met mijn huidige therapeute voldoende veiligheid had gevonden om te vertellen over het verleden hoopte ik dat er een last van me af zou vallen. In plaats daarvan blijkt er daaronder vaak nog een nieuwe laag herinneringen te zijn. Dat maakt me moedeloos en angstig, want het lijkt nooit te stoppen.”
- iemand met DIS
“Vertrouwen is voor mij een moeilijk thema: vanuit overleving houd ik afstand, pas ik mezelf aan en probeer ik vooral niet lastig te zijn. Dat maakt het ingewikkeld om een band op te bouwen met een therapeut. Het kost veel tijd om te leren dat hechting oké is.”
- iemand met DIS
“Het lastigste vind ik het om elke week hetzelfde door te maken: getriggerd worden, overstuur raken, herbelevingen krijgen en switchen en dan na een uurtje weer naar huis moeten.”
- iemand met DIS
“Het moeilijkste vond ik het om:
- mensen met DIS
“Ik kan zelf wel behandeling en begeleiding willen, maar ik kan er niet omheen dat er ook nog 'anderen’ in mijn hoofd zijn die daarover hun eigen denkbeelden hebben.”
- iemand met DIS
Wil je een seintje krijgen als er nieuwe projectactiviteiten zijn? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me aangepast en verder gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp.
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me