Project DIS is me

De metafoor van de Vuist

Overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen

De metafoor van de Vuist kan een leidraad zijn voor mensen met vroegkinderlijk trauma (en hun therapeuten) om te onderzoeken hoe de binnenwereld zich heeft gevormd.


De tekeningen kwamen al kort voorbij in het filmpje DIS in een notendop. De uitleg in het boekje is uitgebreider en neemt je stap voor stap mee langs de verschillende delen die er van binnen kunnen zijn. De tekst en tekeningen zijn gebaseerd op de eigen ervaringen van mensen met DIS en op de theorie van structurele dissociatie zoals onder andere beschreven door Janina Fisher in het boek Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma. Het is gedrukt op stevig papier zodat het extra lang mee gaat.


Je kunt De metafoor van de Vuist binnenkort weer aanvragen via de webshop, die op 1 april a.s. haar deuren opent.

Christel Kraaij over de metafoor van de Vuist:

Het is persoonlijk en concreet. Daardoor komt het echt binnen en is het ook wel confronterend, heb ik de indruk. Het is een sterk hulpmiddel in de praktijk, gebaseerd op de theorie van structurele dissociatie, die veel herkenning en erkenning geeft.”


– Christel Kraaij, klinisch psycholoog/ psychotherapeut, medeoprichter en directeur van Centrum voor Transitie

Digitale bijlage


We hebben in aanvulling op het boekje een digitale bijlage gemaakt met meer schematische tekeningen die je hieronder kunt downloaden. (Al het digitale materiaal van DIS is me mag kosteloos gebruikt worden, raadpleeg eventueel de licentie onderaan de website).