Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees de artikelen 'Wat is DIS?" en 'Oog voor de (nabije) naaste'.


Ieders ervaring met DIS/AGDS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.

Is er iets wat je bewondert in je naaste met DIS?

Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.


‘Ik bewonder het doorzettingsvermogen en de wilskracht van mijn naaste met DIS.’

 • Ik vind het moedig dat mijn naaste met DIS vecht en doorgaat, met vallen en opstaan, ondanks de lijdensdruk en dat het vaak ‘overleven’ is.
 • Mijn naaste met DIS is er nog, ondanks de talloze momenten dat ze aangaf er niet meer te willen zijn. Ze is er nog en zet haar therapie door.
 • Het is een moeilijke strijd op een lange weg. Toch heeft mijn kind het vertrouwen dat het goed komt. Dat bewonder ik. 
 • Ik bewonder het dat mijn naaste met DIS zo zelfstandig is, ondanks alles wat er gebeurd is - en dankzij de DIS.


‘Ik heb bewondering voor de manier waarop mijn naaste met DIS in het leven staat.’

 • Het is bijzonder hoe mijn naaste met DIS dingen van de positieve kant kan blijven bekijken.
 • Mijn naaste met DIS benadert het leven met humor, dat vind ik heel krachtig.
 • Ik ben onder de indruk van de veerkracht van mijn naaste, die ook na een heftige jeugd nog veel voor de kiezen heeft gekregen.
 • Ondanks alles wat haar is aangedaan, is mijn naaste met DIS heel vergevingsgezind.
 • Ik heb respect voor het feit dat mijn naaste met DIS ondanks haar eigen moeilijkheden doorzet, mede voor haar kinderen, en hen op nummer één heeft staan.
 • Mijn naaste heeft veel mooie eigenschappen ontwikkeld: creativiteit, wijsheid, empathie, zachtheid en hulpvaardigheid.


‘Ik heb veel respect voor de vaardigheden die mijn naaste heeft ontwikkeld.’

 • Mijn naaste met DIS kan multitasken in moeilijke omstandigheden, dat bewonder ik.
 • Ik ben ervan onder de indruk hoe mijn naaste met DIS bij tegenslagen switcht naar een deel dat adequaat kan handelen.
 • Het is heel waardevol dat mijn naaste met DIS zich zo goed kan verplaatsen in anderen en kan meevoelen, meedenken en tot oplossingen kan komen.
>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<

"Is er iets wat je bewondert in je
naaste met DIS?
"

”Ik bewonder dat mijn naaste met DIS niet opgeeft en continue doorgaat - al is dit tegelijkertijd haar valkuil. Ze staat altijd klaar voor anderen en is oplossingsgericht en positief. Als er bijvoorbeeld iets is wat voor mij lastig is en we praten daarover, heeft zij een idee hoe ik dat praktisch, maar

ook gevoelsmatig

kan aanvliegen.”


- een naaste

“Mijn partner met DIS heeft zijn verleden nooit onder stoelen of banken geschoven, en heeft een enorm gevoel voor humor waardoor veel verhalen mij als anekdotes al bekend waren, waar we dan ook erg om konden lachen.”


- een naaste

“Ik bewonder de wilskracht van mijn naaste met DIS. Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, is hij een mooi mens: empatisch, slim, leergierig, zelfstandig. Aan de buitenkant merk je nauwelijks iets van de DIS. Als hij getriggerd wordt, slaan niet meteen de stoppen door, maar schakelt hij over op de automatische piloot. Ondertussen lost hij het dan in zijn hoofd op. De ene keer duurt dat een uur of een dag, maar het kan ook een maand of twee duren. Hoe lang het ook duurt, hij komt er altijd sterker uit.
Heel bijzonder.”


- een naaste

“Als ik erbij stilsta wat voor weg ze heeft afgelegd, voel ik me vooral trots. Ze gaat weer aan het werk en is veel rustiger, minder gejaagd, dan toen ik haar leerde kennen. Ze zit beter in haar vel en kan haar PTSS hanteren. Door het werk dat ze in therapie heeft gedaan, dissocieert ze bovendien niet meer en hoeft ze niet meer naar de psychiater. Dat heeft ze toch allemaal gedaan en bereikt. Ik weet wat zij heeft meegemaakt en ondanks dat is ze optimistisch en ziet vooral het goede in mensen. Als ik eerlijk ben, weet ik niet of ik op die manier in het leven had kunnen staan.”


- een naaste

“Ik heb veel bewondering voor mijn naaste met DIS. Ze is creatief en zet door, ze ziet haar problemen onder ogen en gaat naar therapie. Ze verzorgt optredens, zelfs als ze nauwelijks kan staan. Ze blijft leven in plaats van er een einde aan te maken.”


- een naaste

“Mijn naaste met DIS kan zichzelf iedere keer weer herpakken, bijvoorbeeld in de zorg voor haar dochter. Toen er een situatie was met haar dochter die haar boos en verdrietig maakte ging ze in eerste instantie weg, maar ze kwam ook weer terug. Ze dacht erover na en koos voor haar dochter in plaats van voor haar eigen emoties. Dat vind ik moedig.”


- een naaste


“Mijn naaste met DIS werkt hard om te zorgen dat het beter met hem gaat. Ik vind het daarnaast echt bewonderenswaardig dat hij nog wil leven, want bijna elke dag is een nieuwe worsteling. Ondanks dat lukt het hem soms om echt van dingen te genieten. Ik vind het mooi dat hem dat lukt en het helpt mij als hij dat zegt, want dan is er even iets positiefs.”


- een naaste

“Ondanks de moeilijkheden door de DIS van mijn naaste blijft ze lastige dingen aangaan en kan ze dankbaar zijn voor dingen die heel goed gaan. Dat bewonder ik, net als dat ik het knap vind dat ze zo open kan zijn over haar DIS.”


- een naaste

“Ik bewonder de levenslust van mijn dochter en de wil om haar trauma's te verwerken. Als ze na een heftige dissociatie bijkomt met hoofdpijn, accepteert ze dat het gebeurd is en kiest ze ervoor om haar schoolwerk weer op te pakken. Ze wil niet dat de dissociaties haar dagelijks leven bepalen. Na haar laatste ziekenhuisopname wilde ze dan ook zeker mee op schoolreis. We zijn al een paar jaar onderweg in een traject waarbij ze zichzelf geneest door vele herbelevingen in veiligheid. Ondanks dat ze zich nu de vreselijke dingen uit haar kindertijd herinnert, is ze in het dagelijks leven een opgewekt, sociaal meisje dat heel bewust en dankbaar in het leven staat.”


- een naaste

“Ik heb bewondering voor de manier waarop mijn naaste met DIS er zelf mee omgaat, maar ook voor hoe de delen met elkaar omgaan. Ik vind het bijzonder hoe het zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, dat er meer integratie is en dat delen elkaar helpen.”


- een naaste