Project DIS is me

Thema 3 - DIS is my body 

Over de beleving van je lichaam

Als een waterval waar ik tegenop moet 


“Ik weet het niet meer, wat moet ik met dit lijf? Ik probeer de theorie toe te passen die ik in verschillende therapieën heb geleerd… 'Je bent in het hier en nu, voel, kijk, proef en hoor wat er nu om je heen is.’ Maar het is alsof ik tegen een ander praat. Dit onverzettelijke lijf is van iemand anders - ik voel zelf helemaal niets. Alhoewel? Dit lijf heeft wél een gevoel.


Maar dat gevoel is voor mij waanzin, als een waterval waar ik tegenop moet, terwijl die van een enorme hoogte naar beneden stort. Een enorm gedender om me heen, wanhopig probeer ik te klimmen, maar ik word steeds weer teruggeworpen. Ik ben zo moe, ontzettend moe, uitgeput. Het lijf kan niet meer.


En dan zie ik: onderaan de waterval stroomt het water weg. Het vermoeide lijf gaat in dat stroompje zitten en kijk, het water draagt het lichaam. Mijn lichaam. Het omsluit mijn uitgebluste lijf en raakt me zachtjes aan. Mijn verstarde lijf wordt langzaam iets soepeler en begint mee te bewegen. Aarzelend laat ik me meevoeren. Zachtjes dobber ik met de stroom mee, op weg naar nieuwe ontdekkingen.”


- iemand met DIS

Ervaringen van mensen met DIS over dit thema


We hebben aan mensen met DIS een aantal vragen voorgelegd, en gekeken naar overeenkomsten en verschillen binnen de antwoorden. Klik op een link hieronder om naar de betreffende pagina te gaan.Antwoorden op de open vragen:


Een vakantiehuis


"Hoe is het om met andere delen samen te wonen in één lichaam? Laat ik dat vertellen aan de hand van een metafoor. Dat voelt veiliger dan rechtstreeks te praten over ‘mijn lijf’. Die twee kleine woordjes kloppen niet. Ze zijn te ongemakkelijk."


Lees het hele blog...

Het gebeurde bijvoorbeeld slideshow
Ik heb alleen contact slideshow
Het ervaren van slideshow
In de tijd slideshow
Verraad een zwart slideshow
Ontdekken wat DIS slideshow
Jarenlang heb ik slideshow horizontaal