Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees de artikelen 'Wat is DIS?" en 'Oog voor de (nabije) naaste'.


Ieders ervaring met DIS/AGDS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.

Is er nog een andere ervaring die je wilt delen?

Lees hieronder de input die we op deze vraag kregen."Is er nog een andere ervaring die je wilt delen?"

Foto: Annegrafie

“Wat mij hielp om beter te begrijpen wat er gebeurt als je dissocieert, was het volgende voorbeeld: je stapt in de auto en stapt vervolgens uit op de plaats van bestemming zonder je heel bewust te zijn van hoe je gereden hebt. Opeens ben je er.”


- een naaste

“Ik ervaar DIS (als vergelijken mogelijk is) als een van de ingrijpendste psychiatrische ziekten en heb groot respect voor hoe mensen met DIS overeind proberen te blijven in het leven.”


- een naaste

“Ik zou andere naasten graag het belang van goede zelfzorg willen meegeven. Het leven als naaste van iemand met DIS kan ongelofelijk zwaar zijn. Mij helpt het om ritme en regelmaat te behouden en te zorgen dat ik goed blijf slapen en eten. Verder is een overleg met hulpverleners en andere belangrijke contacten heel waardevol geweest om als naaste mijn zorgen, pijn en verdriet kunnen delen. (Ik heb daar zelf om gevraagd, en dat bleek mogelijk.)”


- een naaste

“Mijn partner schaamt zich enorm voor haar DIS en weinig vrienden of familie hebben haar ooit zien switchen. Als het taboe dat op DIS rust zou afnemen, zou ik als naaste minder eenzaam zijn. Ik zou het daarnaast waardevol vinden als professionals tijdens hun opleiding meer lesstof krijgen over DIS. Nu ben ik als partner namelijk degene die aan de begeleiding en hulpverlening uitlegt hoe DIS werkt (bij mijn naaste) en hoe ze haar kunnen helpen.”


- een naaste

“Het is voor mij van grote betekenis om naast iemand met DIS te wandelen en deze vriendschap te hebben.”


- een naaste

“Ik heb gemerkt dat het iemand met DIS helpt als ik in ons contact gewoon mezelf ben. Het geeft vertrouwen als ik bijvoorbeeld niet ineens anders ga doen als er geswitcht wordt naar een ander deel. Toen ik mijn naaste met DIS net kende, was ik angstig dat iets wat ik zei voor een switch kon zorgen. Inmiddels weet ik dat switchen net zo goed veroorzaakt kan worden door iets buiten mij om. Het gebeurt niet per se door iets wat ik doe of zeg. Doordat ik dit weet, kan ik bij mezelf blijven en mijzelf zijn.”


- een naaste

“Ik vind het fascinerend om alle persoonsdelen van mijn naaste met DIS te leren kennen. In plaats van één vriendin heb ik er een heleboel in één. Het brengt ook veel plezier, zeker met de jonge persoonsdelen. Het is bemoedigend om te zien dat mijn naaste zoveel kracht put uit haar geloof. Het is zo’n uitdaging om te functioneren, en toch leeft ze zelfstandig. Na
jaren opname.”


- een naaste