Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
'Eigen regie, transparantie en uitleg zijn belangrijk om me veilig te kunnen voelen in therapie.'
‘Medemenselijkheid en gelijkwaardigheid in het behandelcontact zijn belangrijk voor mij.’
‘Het helpt me om samen te mogen puzzelen hoe het bij mij werkt en wat mij zou kunnen helpen.’
‘Het betrekken van delen in de behandeling levert veel op.’
Tips voor andere professionals, werkzaam in bijvoorbeeld huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, mondzorg, bij politie en gemeenten.
>> Lees hier een selectie van de antwoorden <<
“Mijn psycholoog had nog weinig ervaring met trauma toen ik bij haar in behandeling kwam. Ze wist niet hoe ze me het beste kon helpen, dus gingen we samen op zoek. Dit heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van mijn behandeling. Mijn psycholoog gedroeg zich dus allesbehalve als iemand die het wel wist. Integendeel, ze stelde zich vaak heel kwetsbaar op door te zeggen dat ze het ook niet wist.”
- iemand met DIS
“Wat mij - al jaren - helpt, is dat ik altijd mag mailen. Ik, maar ook verschillende delen. Soms vind ik dat nog steeds stom of onwennig: dan vind ik dat ík moet verwoorden wat delen voelen of zeggen, in plaats van ze rechtstreeks met de therapeut te laten communiceren. Dan voelt het soms gek om dat bewust te doen. Maar voor mij is het juist heel belangrijk om mij hun beleving echt eigen te maken. Daarnaast helpt het schrijven me om de boel bij elkaar te houden. De mail die ik terugkrijg geeft me houvast, omdat ik die kan herlezen als dat nodig is.”
- iemand met DIS
“Het helpt als therapeuten goed kunnen observeren, veranderingen in mijn lichaamstaal opmerken en tussen de regels door proberen te lezen. Dat helpt mij om ongrijpbare gewaarwordingen te duiden. Ik vond het prettig dat er veel vragen gesteld werden, vooral aan het begin van mijn behandeling. Vragen zoals: ‘Wat vind je prettig op het moment dat… gebeurt?’ Of: ‘Ik zag dat je net…, wat verwacht je op zo’n moment van mij?”
- iemand met DIS
“Mijn behandelaar erkent dat wat ik heb meegemaakt heel zwaar is om te dragen. Toch blijft ze daarin naast mij staan. Daardoor voel ik mij minder alleen.”
- iemand met DIS
“Het helpt om samen met mijn therapeut te kijken wat delen kan helpen om tot rust te komen of plezier te ervaren. Zij maakt op een hele liefdevolle, vrolijke manier contact met hen. Dat is voor mij een voorbeeld van hoe ik met mezelf mag omgaan. Ze laat zien dat die lichtheid er mag zijn, naast alle duisternis. Het is een opluchting dat deze vorm van contact er mag zijn, zelfs in sessies die verder gericht zijn op het verwerken van traumatische herinneringen.”
- iemand met DIS
“Wat mij helpt is de ruimte krijgen om in de sessie een deel te mogen ‘worden’ en te ervaren hoe de therapeut de tijd neemt voor de interactie en op een positieve manier met hem/haar omgaat. Daardoor kan ik oefenen om dat ook te gaan doen.”
- iemand met DIS
“Wees jezelf en wees mens. Ik voelde me het veiligst bij iemand die zichzelf kon zijn, die mij benaderde vanuit menszijn en gelijkwaardigheid. In dit therapiecontact heb ik de grootste stappen gezet op het gebied van hechting en vertrouwen. Dit heeft veel voor mij betekend in de contacten met andere mensen in mijn persoonlijke leven.”
- iemand met DIS
“Wat mij helpt is als professionals menselijk zijn en met me omgaan zoals ze in het dagelijks leven met anderen omgaan. Een arm om mijn schouder, een hand op de mijne als ik dat fijn vind, dat werkt voor mij erg helend. Ik denk overigens niet dat dat voor iedereen met DIS zo is, het is namelijk ook eng. Voor mij zijn die kleine gebaren van grote betekenis, omdat er nooit troost is geweest en ik ook in mijn huidige leven alleen ben.”
- iemand met DIS
“Mijn psycholoog stond open voor mijn ‘veilige talen’ zoals schrijven, schilderen, tekenen en muziek. Spreken voelde voor mij allesbehalve veilig. We zijn samen op zoek gegaan naar hoe we mijn veilige talen konden integreren in de therapie. Dat zij zich daarvoor openstelde maakte eens te meer dat ik haar kon vertrouwen. Ze vond het overigens ook gewoon oké als ik ergens niets over wilde vertellen.”
- iemand met DIS
“Mijn psychologe is heel herstelgericht. Ze benoemde mijn talenten en mijn sterke kanten en ze wees me daarnaast op de voordelen van dissociatie. Daardoor zag ik dissociatie niet meer als een symptoom dat bestreden moet worden, maar als iets dat ik ooit hard nodig had om te overleven. Dit hielp mij om me open te stellen en me bewust te worden van welke rol dissociatie speelde in mijn leven. Op dezelfde manier hielp het dat mijn dissociatieve delen er voor haar gewoon mochten zijn. Ze waren welkom. Zo werden ze ook voor mij welkom, kon ik ze toelaten, leerde ik ze omarmen en kon ik ze integreren in mijn volwassen zelf.”
- iemand met DIS
Wil je een seintje krijgen als er nieuwe projectactiviteiten zijn? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me aangepast en verder gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp.
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me