Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose andere gespecificeerde dissociatieve stoornis (AGDS).

In AGDS van binnenuit lees je hier meer over.


Ieders ervaring is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.

Hoe is het voor jou om verdeeldheid te ervaren?

Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.


‘Verdeeld zijn voelt voor mij alsof…’

 • Het lijkt alsof ik van binnen allemaal verschillende werelden heb, zoals voor mijn werk, mijn sociale kring, mijn gezin en alles wat met trauma te maken heeft.
 • Verdeeldheid voelt voor mij alsof ik alles overdenk met steeds andere inzichten.
 • Voor mij voelt het alsof er altijd een woord op het puntje van m’n tong ligt: ik weet wel dat het érgens in m’n hoofd zit, maar ik kan er niet bij.
 • Soms voelt het alsof ik van plastic ben, als ik me heel sociaal wenselijk gedraag en daarbij ver van mezelf wegblijf.


  ‘Ik vind het moeilijk en vermoeiend om verdeeld te zijn.’

  • Het kost erg veel energie om aandacht te besteden aan mijn binnenwereld.
  • Ik vind het frustrerend, vermoeiend en soms verlammend om verdeeld te zijn.
  • Er is altijd onrust van binnen. Ik word er hopeloos van.
  • De verdeeldheid bemoeilijkt mijn functioneren in het dagelijks leven.


  ‘De innerlijke conflicten zijn moeilijk te verdragen.’

  • Het is verscheurend dat wat ik ook kies, er nooit een keuze helemaal kloppend of als het juiste voelt.
  • Het voelt heel verwarrend om zoveel tegenstrijdige gedachten, gevoelens en verlangens tegelijk, na elkaar en door elkaar te hebben.
  • Ik hoor gesprekken, gediscussieer en commentaar in mijn hoofd. Ik ervaar veel chaos.


  ‘Hoe ik me voel, wat ik denk en kan, en hoe ik mezelf beleef is veranderlijk.’

  • Ik kan me op momenten jonger voelen dan mijn kalenderleeftijd met alle jonge gedachten en gevoelens die daarbij horen.
  • Ik ervaar emoties die passend zijn bij bepaalde situaties en tegelijk emoties die helemaal niet passend zijn bij diezelfde situatie.
  • Door alle verschillende delen van binnen voel ik me alsof ik geen eigen identiteit heb.
  • Soms kan ik bepaalde dingen ineens niet, die ik normaal gesproken wel kan, zoals boodschappen doen of koken.
  • Ik wordt geregeld overvallen door gevoelens en gedachten die voelen alsof ze niet van mezelf zijn.
  • Het is moeilijk te volgen dat mijn mening plotseling anders kan zijn, of dat ik onverwacht in paniek kan raken of boos kan worden.


  ‘Het is moeilijk dat ik door de verdeeldheid niet altijd grip heb op mijn gedrag.’

  • Ik voel me machteloos doordat ik niet altijd regie heb over de (soms destructieve) delen.
  • Ik ben me ervan bewust dat ik gedrag vertoon dat niet van mij lijkt te zijn. Het voelt als een onbedwingbare drang waar ik geen controle over heb.
  • Doordat ik zo verschillend ben van moment tot moment, voel ik me onvoorspelbaar.
  • Het komt regelmatig voor dat ik weet dat ik dezelfde dag nog ergens ben geweest, maar daar geen of slechts een vage herinnering aan heb. Dat is erg verwarrend.
  • Het komt voor dat ik dingen doe en zeg, terwijl ik daar later geen herinnering aan heb. Soms krijg ik wel mee wat ik doe of zeg, maar heb ik daar geen zeggenschap over en heb ik ook niet het gevoel dat ik het zelf doe.


  ‘Ik voel me niet voortdurend verdeeld.’

  • Het ene moment heb ik er veel last van dat ik verdeeldheid ervaar, het andere moment ontken ik de verdeeldheid en heb ik nergens last van.
  • Ik vind het moeilijk om te erkennen dat ik verdeeldheid ervaar.
  • Ik heb de diagnose AGDS wel, maar ik ervaar dat zelf niet zo.
  >> Lees hier een selectie van de antwoorden <<

  "Hoe is het voor jou om verdeeldheid

  te ervaren?"

  “Ik vind het beangstigend omdat ik overgeleverd ben, ook aan een heel zelfdestructief deel. Het échte leven doet er niet toe, het lichaam leeft alleen maar in het verleden. Samengevat vind ik het een ramp, met name door

  de machteloosheid.”


  - iemand met DIS

  “Verdeeldheid voelt raar en heel normaal tegelijk. Het is mijn hele leven zo geweest. Alsof ik alles overdenk met steeds andere inzichten. En het voelt niet helemaal van mij. En toch weer wel.”


  - iemand met DIS

  “Wat ik voel of hoe ik de dingen ervaar is heel moeilijk te omschrijven in woorden. Ik voel veel tegenstrijdigheden. Ik voel me oud en jong tegelijk, volwassen en kind. Zo kan ik dan ook reageren in situaties. Als emoties te overheersend zijn, kan ik soms ineens geen emoties meer ervaren, of blijk ik toch tijd kwijt te zijn. Leven is heel verwarrend.”


  - iemand met DIS

  “Het voelt alsof ik nooit compleet was, als een kameleon die naar believen van kleur kon veranderen, maar haar oorsprong daarmee was kwijtgeraakt. Nu is regenboog mijn lievelingskleur, maar ik heb me door mijn eigen onvoorspelbaarheid lang

  identiteitsloos gevoeld.”


  - iemand met DIS

  “Ik voel in mijn lichaam het verschil tussen aanwezig zijn als volwassen, ontspannen vrouw, en afwezig zijn. Als ik afwezig ben, ben ik verzeild geraakt in allerlei delen die ervoor zorgen dat ik niet goed kan functioneren. Ik voel me dan gespannen, gestrest en geblokkeerd. Huishouden lukt niet. Overzicht houden lukt niet. Plannen lukt niet. Sociale contacten geven stress.”


  - iemand met DIS

  “Ik ervaar mijn verdeeldheid als verscheurend. Er is intern altijd onrust. Daardoor ben ik altijd zoekend naar het best haalbare, want een kloppend antwoord op een simpele vraag is er niet. Er is nooit één manier van handelen die klopt. Ik ga altijd in tegen mezelf en kies tegelijkertijd vóór mezelf. In het beste geval.”


  - iemand met DIS

  “Binnen therapie wordt trauma getriggerd, dan voel ik me klein weerloos, hulpeloos. Totaal niet de vrouw die ik in het ‘normale’ dagelijkse leven ben. Buiten de therapeut houd ik dat verborgen voor anderen, uit schaamte voor oordeel, afwijzing en vernedering.”


  - iemand met DIS

  “De strijdigheid tussen delen is verschrikkelijk, vind ik. Ook vind ik het beangstigend omdat ik overgeleverd ben, ook aan een heel zelfdestructief deel. Het échte leven doet er niet toe, het lichaam leeft alleen maar in het verleden. Samengevat vind ik het een ramp, met name door de machteloosheid.”


  - iemand met DIS

  “Ik vind het moeilijk om uit te leggen hoe het is om verdeeldheid te ervaren. Mensen die mij niet kennen hebben het niet in de gaten wanneer ik switch. Als ik er in mijn omgeving iets over probeer uit te leggen zeggen mensen: 'oh, dat hebben we allemaal wel eens'. Dat voelt als bagatelliseren, alsof het er niet mag zijn.”


  - iemand met DIS

  “Soms ervaar ik dingen waarvan ik weet dat ik die als volwassene anders ervaar. Bijvoorbeeld als ik het huis niet uit durf te gaan, omdat ik (dan eigenlijk: we) ervaar dat het buiten onveilig is. Maar vanuit mijn ‘volwassen ik’ kan ik prima bedenken dat het buiten niet onveilig is, dat er geen gevaar is, enzovoorts.”


  - iemand met DIS