DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.

Wat helpt jou of heeft jou geholpen om te gaan met jouw dagelijkse uitdagingen?

Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.

 

‘Door tijdens en ook naast de therapie mijn uitdagingen te onderzoeken, leer ik er stap voor stap mee omgaan.’

  • Ik ben op dit moment in mijn behandeling aan het onderzoeken hoe ik met alle uitdagingen rondom DIS kan omgaan.
  • Het begon voor mij met bewustwording van mijn emoties en daarna van alle andere aspecten waarin DIS van invloed is op mijn dagelijks leven.
  • Tijdens mijn behandeling heb ik veel handvatten gekregen om toe te passen in mijn dagelijks leven. Ik heb ontdekt welke dingen daarin bij mij passen.
  • Om in hier en nu te blijven of te komen, doe ik vaak zintuigoefeningen: ik focus me op iets wat ik kan aanraken, horen, zien, ruiken of proeven. 
  • De acceptatie van mezelf en mijn DIS heeft me geholpen. Ik zie mezelf nu als een veelzijdig persoon en vertrouw erop dat mijn systeem wel regelt dat het goed komt.

 

‘Mezelf en mijn delen beter leren kennen helpt me bij het omgaan met de uitdagingen die elke dag op me afkomen.’

  • Het helpt om delen die overstuur zijn gerust te stellen, bij jonge delen helpt het soms om kinderlijke taal te gebruiken (ook al schaam ik me daar soms voor).
  • Door in overleg met mijn delen een planning te maken heb ik meer overzicht en kan ik, kunnen we, rekening houden met de behoeften van verschillende delen. Daardoor wordt het minder snel onrustig.
  • Door middel van schrijven in een schrift wordt de chaos in mijn hoofd wat minder. Ik schrijf het letterlijk van me af en maak tegelijkertijd via het papier contact met mijn delen.
  • Ieder deel kan iets anders nodig hebben. De ene keer helpt het als ik een knuffeltje pak en de andere keer om fijne muziek op te zetten.

 

‘Contacten met anderen helpen me om de uitdagingen die bij DIS horen wat beter aan te kunnen.’

  • Voor mij is lotgenotencontact heel waardevol. Door herkenning in wat anderen zeggen ervaar ik mezelf niet meer als raar.
  • Naasten kunnen mij helpen door mij gericht aan te spreken als ik dissocieer en mijn naam te noemen.
  • Fijne afspraken met naasten geven me een gevoel van verbinding en geven wat plezier in het leven.
  • Werken is een fijne manier om in een sterk deel te zitten, maar ook om afleiding te hebben door sociale contacten met collega’s.


‘Ik weet eigenlijk niet wat helpt.’

  • Ik heb geen behandeling en het lukt me niet om om te gaan met de uitdagingen (en dat maakt me eigenlijk behoorlijk wanhopig). 
  • Ik weet nog niet hoe ik ermee om kan gaan, maar ik hoop in de toekomst wel te leren wat me zou kunnen helpen. 




>> Lees hier een selectie van de antwoorden <<

 

"Wat helpt jou of heeft jou geholpen om te gaan met jouw dagelijkse uitdagingen?''

“Het helpt mij om in therapie aandacht te besteden aan mijn ouderschap.

Ik praat daarnaast met andere ouders over hoe zij met bepaalde zaken omgaan, en ik reflecteer aan de hand daarvan op eigen situaties.”


- iemand met DIS

''Ik probeer mild te zijn naar mijzelf. Niet veroordelen: ‘Wat stom dat je dat niet kan, of wat stom dat je je volwassen brein verliest, of je lichaam niet meer herkent.’.

Maar zeggen: ‘Kennelijk heb ik zoveel onveiligheid en angst opgeslagen dat dit nu heel lastig voor mij is. Het is oké… ook hier kom ik weer doorheen....’''


- iemand met DIS

“Schrijven helpt me enorm om de chaos van binnen te structureren. Als ik het even niet meer weet pak ik mijn notitie-app erbij en kan ik teruglezen wat andere delen hebben gedaan, wat ze denken/voelen/vinden. En kan ik ook zelf schrijven wat ik ervaar. Zo is er een tastbaar overzicht."


- iemand met DIS

“Praten met mensen die soortgelijke ervaringen hebben maakt dat ik me minder eenzaam voel en minder ‘gek’. Ik weet dat ik niet alleen ben in mijn ervaringen.”


- iemand met DIS

"Mijn therapeute heeft me uitgelegd dat mensen verschillend zijn en dat mensen op verschillende gebieden te vertrouwen zijn.


De ene persoon vertrouw je misschien om mee te praten, de andere persoon vertrouw je voldoende om eens samen te gaan winkelen, nog iemand anders voor een daguitstap. Daaruit heb ik geleerd dat ik niet steeds de gehele persoon hoef te vertrouwen of iedereen om dezelfde reden hoef te vertrouwen.”


- iemand met DIS

''Mijn geloof in God is het enige wat maakt dat ik door kan gaan.

Plus mijn gezin.

Hoewel het moeder en echtgenote zijn onvoorstelbaar moeilijk is, zijn dat tegelijkertijd fijne dingen en redenen dat ik nog leef."


- iemand met DIS

''Het helpt mij om dingen te doen die gerelateerd zijn aan werk. Dan blijf ik in een bepaald 'deel'. Daarnaast zorg ik voor een

volle agenda.


Die drukke planning gebruik ik als coping en levert me als zodanig veel op, maar is tegelijkertijd mijn valkuil. Ik duw wel eens door om verder te kunnen, maar dat is niet altijd goed voor mijn hoofd. ''


- iemand met DIS

''Bepaalde geuren en zachte stoffen zorgen dat een aantal van de delen in mijn hoofd zich fijner voelen. Dus als ik die aan heb, scheelt dat.

Ook sluit ik wel eens compromissen; zo ligt er bijvoorbeeld kinderbestek in mijn keukenla. Zodat mijn hoofd soms mag kiezen waar we mee eten.''


- iemand met DIS

''Ik trek me nu vaker terug uit het sociale leven dan goed voor me is. Ik merk namelijk juist dat er door contact met anderen een leuke kant wordt aangeboord in mezelf.

Daarin kan ik liefde en verbondenheid ervaren. Ik heb ontdekt dat het helpt als vrienden een concreet voorstel doen. Dan kan het nog steeds spannend zijn, maar durf ik er wel op in te gaan.''


- iemand met DIS

"Het heeft mij geholpen om mezelf en mijn delen beter te leren kennen en om grenzen te stellen. Door meer te communiceren en stil te staan bij de noden van de verschillende delen en compromissen te sluiten, gaat het nu beter.''


- iemand met DIS