Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
We hebben aan mensen met DIS een aantal vragen voorgelegd en gekeken naar overeenkomsten en verschillen binnen de antwoorden. Hieronder zie je hoe de antwoorden op de meerkeuzevragen verdeeld waren. Scroll naar beneden om naar de antwoorden op de open vragen te gaan.
De vragen van dit thema werden beantwoord door 56 mensen met DIS.
In hoeverre heb jij je diagnose geaccepteerd?
Ongeveer een derde (32%) van de mensen die deze vraag beantwoordden gaf aan te begrijpen DIS te hebben, maar zichzelf niet anders te kennen. Bij ‘anders’ gaf 14% aan de diagnose bijna of volledig geaccepteerd te hebben. Evenveel mensen gaven aan soms wel te voelen DIS te hebben en soms niet (14%). Ook gaf een aantal mensen aan (13%) het moeilijk te vinden de diagnose te accepteren, omdat hun dat zo verdrietig maakt. Hieronder staan enkele antwoorden die bij ‘anders’ gegeven werden:
“Ik weet dat ik het heb, want ik wordt geconfronteerd met dingen die gebeuren of gedaan zijn toen ik geswitcht was. Ik schrik daar erg van en het blijft het moeilijk, ik schaam me ervoor.”
“Ik heb DIS en herken het ontstaan ervan. Ik voel het ook lichamelijk.”
“Uiteindelijk heb ik het geaccepteerd, maar ik vind het heel moeilijk hier andere mensen in toe te laten.”
Welke vorm(en) van behandeling/begeleiding volg/heb je op dit moment?
Ongeveer de helft (48%) van de mensen die deze vraag beantwoordden gaf aan individuele psychotherapie te volgen. Daarnaast gaf een groot deel (25%) aan verschillende vormen van behandeling/begeleiding te volgen/hebben. Dit ging meestal om individuele psychotherapie en medicatie, vaak gecombineerd met vaktherapie en soms met begeleiding.
We stelden ook drie open vragen. Klik op een vraag om naar de pagina te gaan.
Wil je een seintje krijgen als er nieuwe projectactiviteiten zijn? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me aangepast en verder gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp.
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me