TGG = transgenerationeel georganiseerd geweld
DIS = dissociatieve identiteitsstoornis
AGDS = andere gespecificeerde dissociatieve stoornis
In de laatste maanden van 2022 organiseerde DIS is me een inputronde voor mensen met TGG-ervaringen en de diagnose DIS/AGDS. Dit werd gedaan naar aanleiding van de actualiteit van het onderwerp transgenerationeel georganiseerd geweld (TGG) in de media.
Het thema TGG kwam tot stand in samenwerking met Kenniscentrum TGG en Stichting Spotlight. Kenniscentrum TGG heeft als doel de erkenning voor en hulpverlening aan overlevers van TGG maatschappijbreed te bevorderen. Stichting Spotlight behartigt de belangen van mensen die te maken hebben (gehad) met TGG.
Het volgende antwoord op een van de vragen verwoordt een belangrijke reden dat we met elkaar besloten hebben aandacht te besteden aan dit thema.
“Ik begrijp dat het nogal wat van de ander vraagt, om de realiteit van TGG toe te laten als waarheid. Het verandert iemands mens-/ en wereldbeeld. Het is menselijk om ons veilig te willen voelen, dat is legitiem. Het is pijnlijk dat zoveel mensen het bestaan van TGG niet geloven of het ontkennen, want dat drukt het geheim verder naar binnen en vergroot het isolement. Het helpt mij als mensen eerlijk zijn. Als ze zeggen dat ze het moeilijk vinden om het te bevatten, of dat ze het heftig vinden om te horen.”
- Iemand met TGG-ervaringen en DIS/AGDS
In het thema beantwoorden mensen die zelf ervaring hebben met TGG en DIS of AGDS hebben, de volgende vragen:
Daarnaast wordt een beknopte definitie gegeven van TGG en mindcontrol.
De vragen van dit thema gaan niet over de traumageschiedenis. Toch kan het triggerend zijn om de antwoorden te lezen, vooral als je zelf (mogelijk) te maken hebt (gehad) met TGG.
De vragen van dit thema gaan niet over de traumageschiedenis.
Toch kan het triggerend zijn om de antwoorden te lezen, vooral als je zelf (mogelijk) te maken hebt (gehad) met TGG.
Alleen als je onderaan deze pagina doorklikt, kom je op de antwoordpagina's.
Wil je een seintje krijgen als de digitale publicatie online staat? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me