Project DIS is me

DIS can be anyone

Profielschets en portretfotoWie zijn 'mensen met DIS'? Dat is een gekke vraag waar natuurlijk niemand antwoord op kan geven. Wat we wel weten, is dat veel mensen met DIS liever niet aan anderen vertellen dat ze DIS hebben.


Daardoor weet niet iedereen dat DIS maatschappijbreed voorkomt: onder mannen en vrouwen van alle leeftijden, in alle beroepsgroepen, onder mensen met en zonder werk, onder mensen zonder diploma en onder hoogopgeleiden.


Omdat er niet veel onderzoek gedaan is onder mensen met DIS, kun je dat niet gemakkelijk zichtbaar maken. Om toch iets te laten zien van de grote mate van diversiteit die we hebben opgemerkt onder mensen met DIS, maak je in de rubriek DIS can be anyone kennis met mensen met DIS. Zij durven - anoniem - toch iets van zichzelf te laten zien.


De profielschetsen en anonieme portretfoto's in deze rubriek horen niet bij elkaar, ze zijn van verschillende personen.

Profielschets


“Het leven kan veranderen ten goede - zelfs als het voelt als een oneindige oceaan vol modder.”


Ik ben een vrouw van bijna 50, ik heb een zoon in de basisschoolleeftijd en een partner die een deel van de week bij mij verblijft.


In het dagelijks leven ben ik yogadocente, dans-/theatermaker en moeder. Voor dat laatste heb ik me altijd enorm ingespannen. Jeugdzorg was vanaf het begin betrokken vanwege mijn GGZ-opnames, maar mijn zoon heeft zich veilig kunnen hechten en we hebben het goed samen. 


Na allerlei misdiagnoses weet ik inmiddels al aardig wat jaren dat ik DIS heb. Na veel moeilijke ervaringen in de GGZ kwam ik uit bij traumaverwerking en leerde ik voor mezelf en mijn delen zorgen. Ik durf nu hulp te vragen, maar ook te vertrouwen op de goede dingen die ik zelf te bieden heb.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

Profielschets


"I walk on. With hope in my heart. Hoe meer ik nadenk over mijn leven met DIS, hoe meer emoties er komen. Per moment kijk ik of ik er wat mee kan, of ik er wat mee moet en daarna ga ik weer door."


Ik ben een alleenstaande man van 55 jaar. Ik kom dagelijks in de sportschool en houd van fietsen en wandelen. Ik klus graag bij vrienden en help anderen met financiële zaken. Omdat ik ben afgekeurd heb ik geen betaalde baan.

Ik weet al meer dan 10 jaar dat ik DIS heb en ik kan dat inmiddels aardig zelf hanteren, al ben je denk ik nooit echt ‘klaar’. Na een lang therapietraject inclusief opname ben ik niet meer in behandeling en gebruik ik geen medicatie meer.

Hoewel ik de wereld ervaar als een doedelzak, functioneer ik oge


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

Portret van iemand met DIS


met een citaat van iemand anders met DIS

Eerder gepubliceerde profielschetsen en portretten

Profielschets


“Leven met DIS is wat mij betreft een kleurrijk en veelzijdig bestaan met verrassende pieken en dalen.”


Ik ben een vrouw van halverwege de 40 en woon samen met mijn man, onze (stief)kinderen en ons hondje.


In het dagelijks leven wandel ik graag en ben ik creatief met handlettering. Daarnaast geniet ik ervan om samen met mijn man op stap te gaan met de camper.


Verder studeer ik voor geestelijk begeleider en ben als vrijwilliger actief voor diverse organisaties.


Ik weet al zo’n twintig jaar dat ik DIS heb. Sinds een jaar heb ik geen therapie meer. Ik heb geleerd hoe ik moeilijke momenten ‘uit kan zitten’ en dat het goedkomt, dat ik het zelf kan. De delen zijn er nog, maar nu kan ik zelf voor ze zorgen.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

Profielschets


“Als je aan wat je niet durft toch bent begonnen, heb je met dat begin eigenlijk al gewonnen.”


Ik ben een vrouw van 21 jaar oud. Ik woon op kamers en heb geen partner, kinderen of huisdieren.


In het dagelijks leven ben ik erg actief, ik doe dingen waarvan ik dacht dat ik die nooit zou kunnen doen in combinatie met DIS. Ik start elke ochtend met 5 tot 25 kilometer hardlopen. Ik studeer vaktherapie en ben twee keer per week te vinden bij de studentenvereniging. In de weekenden werk ik in de bediening in de horeca. Verder ben ik vrijwillig activiteitencoördinator bij een organisatie voor studenten.


Ik weet nu sinds ongeveer een half jaar dat ik DIS heb en heb hiervoor een keer per week gesprekken met een psycholoog. We zijn hierin vooral zoekende naar passende behandeling. Waar word ik toegelaten en waar zijn de wachtlijsten nog wél open?


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

Profielschets


“Door de DIS ben ik (zijn wij) een wandelende tegenstrijdigheid.”


Ik ben non binair en rond de 25 jaar oud. Ik heb een relatie maar we wonen niet samen, ik heb wel een kat als huisgenootje.


In het dagelijks leven ben ik universitair student houd ik van tekenen en schilderen. Daarnaast ben ik hulpverlener in de GGZ. 


Sinds ongeveer een jaar weet ik dat DIS heb en ben ik niet meer alleen hulpverlener, maar ook cliënt in de GGZ. Ik volg wekelijks therapie om het leven met DIS naast mijn studie en werk leefbaar te maken.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

Profielschets


"Ik vind het inmiddels heerlijk om tijd met mezelf door te brengen, dan vind ik het fijn om bezig te zijn met zingeving en meditatie."


Ik ben een vrouw van 37 jaar en ben single, maar woon heel gelukkig samen met mijn lieve kater. Ik houd me graag bezig met hobby’s en (vrijwilligers)werk. 


Elf jaar geleden kreeg ik de diagnose DIS. Ik werkte als verpleegkundige en liet me omscholen tot research analist, maar koos er daarna voor me te richten op traumaverwerking.


Ik ben een natuurliefhebber en wandel of mountainbike graag door de bossen. Daarnaast houd ik van diepgaande gesprekken, verbinding met mens, dier en de natuur en van dansen, schilderen en skaten.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

Profielschets


Ondanks alle tegenstrijdigheid in mezelf groeit er van binnen een gevoel van gemeenschappelijkheid.


Ik ben een vrouw van eind 30 en ik woon alleen. Ik heb geen partner, kinderen of huisdieren maar houd wel van een goed gesprek of een spelletje met vrienden. Verder wandel en fiets ik graag en kan ik genieten van bakken en koken.


Ik werk als vrijwilliger in een moestuin, geef af en toe bijles aan scholieren en doe de boekhouding voor een vereniging in mijn woonplaats.


Sinds zo’n 7 jaar geleden weet ik dat ik DIS heb, waarvoor ik therapie volg. Ik vind het leven behoorlijk ingewikkeld, omdat er altijd gedoe is in mezelf over wat ik wil, doe, denk, voel of zeg. Toch leer ik de verschillende delen in mezelf inmiddels steeds beter kennen – en soms zelfs waarderen.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

"DIS betekent voor mij: met compassie en een open blik naar mezelf kijken en me verbinden met al mijn delen, om te kunnen zijn wie ik altijd al was."

"Mede dankzij DIS leef ik nog steeds en kan ik er vandaag de dag zijn voor mijn man en kinderen."


Ik ben een vrouw van begin 40 en heb een man, twee kinderen en een poes. We hebben ook konijnen en kippen. In het dagelijks leven kan ik genieten van lekker koken en wandelen.


In mijn tienertijd werd gezegd: ‘Het zal de pubertijd wel zijn.’ Er was toen ook nog maar weinig bekend over DIS. Pas op m'n 29e is de diagnose DIS officieel gesteld.


Met vallen en opstaan heb ik therapie gevolgd. Het was niet eenvoudig, dat blijkt uit de vele opnames tussendoor, maar stap voor stap heeft de therapie me beter doen begrijpen wie ik ten diepste ben. En dat heeft gezorgd voor méér rust en stabiliteit, ook naar mijn man en kinderen toe.


Ik vind het nog altijd lastig om met DIS te leven. Het blijft een behoorlijke handicap, iedere dag weer. Toch ga ik DIS steeds minder als akelige stoornis zien en steeds meer als iets wat mij heeft geholpen om mijn jeugd door te komen.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

"Ik mag mijn eigen weg volgen."

“Leven met DIS vind ik chaotisch en vermoeiend. Toch verrijkt het mijn leven ook, doordat ik dingen anders bekijk dan anderen.”


Ik ben rond de 65 jaar en hoewel ik een vrouw ben, ervaar ik mezelf meestal als (gender)neutraal. Dat hangt een beetje af van welk deel voor zit. Ik heb geen partner of kinderen en heb op dit moment ook geen huisdieren.


Sinds ik na een val in de WAO ben beland werk ik niet meer. Ik heb wel veel vrijwilligerswerk gedaan in een boekwinkel. Nu houd ik me vooral bezig met tekenen, mixed media art, haken en breien. Daarnaast ben ik mede-beheerder van een Facebookpagina voor het ruilen van ATC (kleine kunstkaartjes).


De officiële diagnose DIS is bij mij ongeveer 4 jaar geleden gesteld. Maar al zo’n 40 jaar geleden zei iemand voor het eerst tegen mij: ‘volgens mij heb jij MPS’ (meervoudige persoonlijkheidsstoornis, wat tegenwoordig DIS wordt genoemd). 


Op dit moment volg ik geen therapie meer. Specifiek voor DIS heb ik geen therapie gevolgd, de plek waar ik toen in behandeling was kon dat niet bieden.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

"DIS is voor mij een uitnodiging tot zelfcompassie en het nemen van mijn eigen verantwoordelijkheid."

“Leven met DIS betekent voor mij: altijd op zoek zijn naar veiligheid. Pas als dat er (gevoelsmatig) is, komt er ruimte voor andere dingen.”


Ik ben een vrouw van halverwege de twintig, samenwonend met mijn partner en onze kat. 


Het is echt fijn dat door Corona het thuiswerken zo normaal geworden is, want daardoor kreeg ik toegang tot de arbeidsmarkt: Ik werk vanuit huis als projectleider. 

Naast mijn werk sport ik graag, en vind ik het leuk om op verschillende manieren creatief bezig te zijn.


Ik weet nu ongeveer twee jaar dat ik DIS heb. Therapie heb ik niet, maar ik word wel ondersteund bij het organiseren van het dagelijks leven. Dit helpt me om stabiel te blijven.


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

“There’s a place in us that lives

to dream in colours too deep to relate.

For words can be a disadvantage

and hide the hugeness of it all.

I’m gonna find a way to say it,

sing it from the tallest tree.”

"Ik vind het best lastig om te omschrijven wat het leven met DIS voor mij betekent.

Het voelt verwarrend, eenzaam en bij tijd en wijlen best wel ingewikkeld voor de buitenwereld."


Ik ben een vrouw van in de dertig. Ik woon samen met mijn partner; we hebben geen kinderen, wel een huisdier. Ik weet nu zo’n 7 jaar dat ik DIS heb en ik volg daar therapie voor. 


Ik vind het fijn om naar het strand te gaan, lekker met mijn blote voeten door het zand lopen met het geluid van de zee op de achtergrond.


Een hapje eten buiten de deur of een spelletje doen met anderen kan ik ook waarderen. Ik ben graag creatief bezig en ik wandel dagelijks.


Ik werk als vrijwillig ervaringsdeskundige voor verschillende organisaties, waarbij ik mensen ondersteun op verschillende levensgebieden. 


NB Deze profielschets gaat niet over de persoon op de foto.

"Verdwaald.

Onderweg.

Nog niet daar

maar wel al hier."