Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.Verwerking naastenvragen gepauzeerd

Om recht te kunnen doen aan de ervaringen van naasten ruimen we extra tijd in voor het verzamelen daarvan, voordat we verder gaan met het publiceren van antwoorden. Van onderstaande vraag publiceren we om diezelfde reden alleen een aantal citaten. 

Hoe zorg je in moeilijke tijden voor jezelf als naaste van iemand met DIS?

>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<

Na januari 2023 gaan we verder met het publiceren van ervaringen van naasten.


Je kunt nog bijdragen

Alle 10 de naastenvragen staan in één vragenlijst die je anoniem kunt invullen. Als je een vraag al eerder hebt beantwoord, kun je die overslaan.


Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.


Of klik hier om de vragen in te zien. (De vragenlijst kan niet gepauzeerd worden.)

"Hoe zorg je in moeilijke tijden voor jezelf als naaste van iemand met DIS?"

“Als er veel spanningen zijn tussen mij en mijn partner (maar ook in algemene zin, buiten DIS om) werkt het altijd het beste om met elkaar te praten.”


- een naaste

“Ik heb twee vrienden gevraagd mij te ondersteunen in moeilijke tijden. Maar heel goed werkt het nog niet. De een zegt al snel dat een relatie met iemand met DIS misschien te veel voor me is en dat ik de relatie beter kan beëindigen. De ander zegt ‘wat rot voor je, veel sterkte’. Aan beiden heb ik niet veel. Sinds kort heb ik via internet contact met lotgenoten en dat vind ik wel helpend. Verder heb ik momenteel een eigen therapeut waarmee ik goed kan praten over het contact met mijn partner. Dat is heel fijn.”


- een naaste

“In moeilijke tijden probeer ik ruimte voor mezelf te creëren.”


- een naaste

“Ik zorg voor mezelf door het te zien als iets van mijn naaste, wat met haar verleden te maken heeft en niets met mij. Ik zorg al 20 jaar voor een stuk veiligheid terwijl ik het wel bij haar kan laten. Het kost me weinig energie. Daarnaast hebben we goede afspraken over wanneer ik de hulpverlening inschakel.”


- een naaste

“Gelukkig heb ik een goede vriend met wie ik mijn emoties en gevoelens kan bespreken als ik daar behoefte aan heb. Sporten helpt mij ook. Een onderwerp als intimiteit en seksualiteit vind ik wel lastig om met een vriend te bespreken. Dat kan voor mij niet zomaar; dat voelt gek. Over het algemeen zorg ik wel goed voor mezelf. En dat is ook nodig om de steun en toeverlaat voor mijn partner te kunnen blijven die ik graag wil zijn.”


- een naaste