Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘Soms zie ik het wel.’
‘Het komt ook voor dat ik het niet merk.’
>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<
Blog van een naaste
In het ziekenhuis
‘‘Het went nooit als mijn vrouw getriggerd wordt en vervolgens gedissocieerd raakt. Ik blijf het moeilijk vinden. Ik merk het de ene keer heel duidelijk, maar de andere keer ook niet. Communicatie is op dat moment het lastigst.’’
Na januari 2023 gaan we verder met het publiceren van ervaringen van naasten.
Je kunt nog bijdragen
Alle 10 de naastenvragen staan in één vragenlijst die je anoniem kunt invullen. Als je een vraag al eerder hebt beantwoord, kun je die overslaan.
Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.
Of klik hier om de vragen in te zien. (De vragenlijst kan niet gepauzeerd worden.)
"Ik heb het gevoel dat ik op veel momenten wel merk dat mijn naaste switcht, maar zeker niet altijd. Ik merk het aan typische eigenschappen van verschillende delen.
In bepaalde situaties kan ik het minder goed zien,
zoals wanneer we in een groep zijn."
- een naaste
“Ik kan meestal zien dat er een switch is. Ik herken steeds beter het taalgebruik en de lichaamstaal van de verschillende delen. Er is bijvoorbeeld een angstig deel dat met hoge stem spreekt en het liefst onder een dekentje wil zitten.”
- een naaste
“Soms leek ze meer in zichzelf gekeerd.
Ze keek dan op een hele andere manier uit haar ogen, alsof ze dwars door me heen keek.
Vaak reageerde ze op zo’n moment ook
wat kinderlijker."
- een naaste
"Ik merk dat haar ogen anders staan als ze geswitcht is. Ik haar op zo’n moment niet ‘lezen’, terwijl ze doorgaans een zeer expressief gezicht heeft waaraan ik elke emotie kan aflezen. Bovendien is ze op zo’n moment moeilijker te bereiken."
- een naaste
"Inmiddels heb ik het wel in de gaten. Dit heeft wel veel uitleg en tijd nodig (gehad). Mijn naaste wil bijvoorbeeld wegvluchten bij het zien van mensen in uniform en raakt in paniek van de geur van gesneden uien.
Verder merk ik het aan het willen kopen van speelgoed of snoepjes als we aan het winkelen zijn. Of ik hoor het aan de hele jonge stem als mijn naaste me ‘s avonds of ‘s nachts belt."
- een naaste
"We gaan bijvoorbeeld altijd zwemmen en als het druk is in het zwembad, of iemand komt onze kant op zwemmen, zie ik
het switchen
inmiddels aankomen.
Als ze bijvoorbeeld wordt aangesproken kan ze soms ofwel heel correct antwoord geven, ofwel vanuit een heel jong deel haast in me willen kruipen.”
- een naaste
“Soms kan ik het heel duidelijk merken, bijvoorbeeld doordat ik een klein schokje zie. Als er een bepaalde trigger is dan veranderen de stem en
de uitstraling.
Een trigger kan van alles zijn zoals een persoon, een lied of een bepaalde plek. Soms is het niet zichtbaar voor mij en hoor ik achteraf dat er wel degelijk verschuivingen hebben plaatsgevonden zonder dat ik het gezien heb.”
“Mijn moeder was veelzijdig. Ze kon soms een pedagogisch verantwoorde moeder zijn en ons opvoeden met regels, structuur en regelmaat. Maar ze kon ook veranderen in een hippe stoere moeder zonder regels van wie we tenten mochten bouwen in de woonkamer.
Het huis was daardoor nu eens heel schoon en netjes en dan weer heel rommelig. Soms was ze heel zorgzaam en bezorgd en dan weer heel speels en impulsief. Soms liet ze over zich heen lopen en wilde ze niemand kwetsen. Op andere momenten kon ze juist woest worden.”
- een naaste
“Soms merk ik het heel duidelijk door ander gedrag. Soms is het minder duidelijk op te merken doordat er weinig of geen gedragsverandering waarneembaar is. Dan gebeurt de switch meer intern zonder dat dit aan de buitenkant tot uiting komt.”
- een naaste
Wil je een seintje krijgen als de digitale publicatie online staat? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me