Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.


Heb je het gevoel dat je het kunt merken als je naaste getriggerd wordt of switcht?

Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.


‘Soms zie ik het wel.’

  • Soms merk ik dat mijn naaste dissocieert door een afwezige blik.
  • Ik merk wel eens dat er geswitcht is doordat mijn naaste vergeten was waar het gesprek over ging.
  • Het is wel eens voorgekomen dat mijn naaste zo getriggerd werd dat die leek te veranderen in een klein meisje.
  • Het switchen is subtiel, toch merk ik het wel eens aan verandering van oogopslag, stemgeluid, woordgebruik, lichaamshouding en uitstraling.
  • Mijn naaste kan plotseling aanhankelijker zijn, angstiger, afstandelijker, meer meegaand, chaotischer, emotioneler of speelser.
  • Ik merk dat de vaardigheden en behoeften van mijn naaste veranderen als er bijvoorbeeld een jonger deel op de voorgrond is.
  • Ik merk het als mijn naaste plotseling heel anders reageert op een situatie.


‘Het komt ook voor dat ik het niet merk.’

  • Het is zo subtiel dat ik het meestal helemaal niet in de gaten heb.
  • Ik weet dat mijn naaste soms niet wil dat ik het merk, en dan merk ik het ook niet.>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<

Blog van een naaste


In het ziekenhuis


Het went nooit als mijn vrouw getriggerd wordt en vervolgens gedissocieerd raakt. Ik blijf het moeilijk vinden. Ik merk het de ene keer heel duidelijk, maar de andere keer ook niet. Communicatie is op dat moment het lastigst.


Lees het hele blog...

Na januari 2023 gaan we verder met het publiceren van ervaringen van naasten.


Je kunt nog bijdragen

Alle 10 de naastenvragen staan in één vragenlijst die je anoniem kunt invullen. Als je een vraag al eerder hebt beantwoord, kun je die overslaan.


Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.


Of klik hier om de vragen in te zien. (De vragenlijst kan niet gepauzeerd worden.)

"Heb je het gevoel dat je het kunt merken als je naaste getriggerd wordt of switcht?"

"Ik heb het gevoel dat ik op veel momenten wel merk dat mijn naaste switcht, maar zeker niet altijd. Ik merk het aan typische eigenschappen van verschillende delen.

In bepaalde situaties kan ik het minder goed zien,

zoals wanneer we in een groep zijn."


- een naaste

“Ik kan meestal zien dat er een switch is. Ik herken steeds beter het taalgebruik en de lichaamstaal van de verschillende delen. Er is bijvoorbeeld een angstig deel dat met hoge stem spreekt en het liefst onder een dekentje wil zitten.”


- een naaste

“Soms leek ze meer in zichzelf gekeerd.

Ze keek dan op een hele andere manier uit haar ogen, alsof ze dwars door me heen keek.

Vaak reageerde ze op zo’n moment ook

wat kinderlijker."


- een naaste

"Ik merk dat haar ogen anders staan als ze geswitcht is. Ik haar op zo’n moment niet ‘lezen’, terwijl ze doorgaans een zeer expressief gezicht heeft waaraan ik elke emotie kan aflezen. Bovendien is ze op zo’n moment moeilijker te bereiken."


- een naaste

"Inmiddels heb ik het wel in de gaten. Dit heeft wel veel uitleg en tijd nodig (gehad). Mijn naaste wil bijvoorbeeld wegvluchten bij het zien van mensen in uniform en raakt in paniek van de geur van gesneden uien.


Verder merk ik het aan het willen kopen van speelgoed of snoepjes als we aan het winkelen zijn. Of ik hoor het aan de hele jonge stem als mijn naaste me ‘s avonds of ‘s nachts belt."


- een naaste

"We gaan bijvoorbeeld altijd zwemmen en als het druk is in het zwembad, of iemand komt onze kant op zwemmen, zie ik

het switchen

inmiddels aankomen.


Als ze bijvoorbeeld wordt aangesproken kan ze soms ofwel heel correct antwoord geven, ofwel vanuit een heel jong deel haast in me willen kruipen.”


- een naaste

“Soms kan ik het heel duidelijk merken, bijvoorbeeld doordat ik een klein schokje zie. Als er een bepaalde trigger is dan veranderen de stem en

de uitstraling.


Een trigger kan van alles zijn zoals een persoon, een lied of een bepaalde plek. Soms is het niet zichtbaar voor mij en hoor ik achteraf dat er wel degelijk verschuivingen hebben plaatsgevonden zonder dat ik het gezien heb.”


- een naaste

“Mijn moeder was veelzijdig. Ze kon soms een pedagogisch verantwoorde moeder zijn en ons opvoeden met regels, structuur en regelmaat. Maar ze kon ook veranderen in een hippe stoere moeder zonder regels van wie we tenten mochten bouwen in de woonkamer.


Het huis was daardoor nu eens heel schoon en netjes en dan weer heel rommelig. Soms was ze heel zorgzaam en bezorgd en dan weer heel speels en impulsief. Soms liet ze over zich heen lopen en wilde ze niemand kwetsen. Op andere momenten kon ze juist woest worden.”


- een naaste

“Soms merk ik het heel duidelijk door ander gedrag. Soms is het minder duidelijk op te merken doordat er weinig of geen gedragsverandering waarneembaar is. Dan gebeurt de switch meer intern zonder dat dit aan de buitenkant tot uiting komt.”


- een naaste