Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.


Wist jij wat DIS was toen je de diagnose van je naaste hoorde?


Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.


‘Nee, ik kende het nog niet.’

  • De therapeut van mijn naaste heeft me er het een en ander over uitgelegd.
  • Ik ben me gaan inlezen, waardoor ik nu beter weet wat het inhoudt.
  • Toen ik mijn naaste met DIS beter leerde kennen, begreep ik steeds beter wat de diagnose voor hen betekende.


‘Ja, ik wist al (een beetje) wat het was.’

  • Ik kende al iemand anders met de diagnose DIS.
  • In mijn werk of opleiding had ik over DIS geleerd.


Als informatiebronnen over DIS worden genoemd: de persoon met DIS zelf, diens behandelaars, begeleidingsorganisaties, het internet, Caleidoscoop (vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis) en boeken (zoals Omgaan met traumagerelateerde dissociatie van Boon e.a. en Becoming Yourself van Alison Miller.)
>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden. <<

Blog van een naaste


Ik vond het best wel eng. Die delen, waar ze dus geen controle over heeft, kunnen haar dan zomaar overnemen. Bijvoorbeeld een deel dat heel bang is, zelfs voor mij, en dat niemand vertrouwt en erg achterdochtig is. Ik vond dat heel naar om te ervaren. Mijn vrouw die dan zelfs mij niet meer vertrouwt.


Lees het hele blog...

Na januari 2023 gaan we verder met het publiceren van ervaringen van naasten.


Je kunt nog bijdragen

Alle 10 de naastenvragen staan in één vragenlijst die je anoniem kunt invullen. Als je een vraag al eerder hebt beantwoord, kun je die overslaan.


Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.


Of klik hier om de vragen in te zien. (De vragenlijst kan niet gepauzeerd worden.)

''Wist jij wat DIS was toen je de diagnose van je naaste hoorde?"

“Ik wist er al iets van, maar toen ik de vriendin leerde kennen waar ik nu een huis mee deel kreeg ik contact met verschillende delen. Omdat ik niet zo goed wist hoe ik het beste kon handelen, vroeg ik advies aan een therapeute. Die zei dat het helpt om telkens over de dingen van het ‘hier en nu’ te praten.”


- een naaste

“Ja, ik heb wel eens vriendin gehad met DIS. Als ik met haar mailde ging ze soms ineens over in het Engels omdat er een switch plaatsvond. Wij hebben een tijd minder contact gehad, omdat ik toen nog niet goed wist hoe ik met haar en de DIS om moest gaan.”


- een naaste

“Lezen over DIS helpt mij om mijn naaste te begrijpen en in te zien waarom sommige stappen zo onmogelijk lijken om te zetten. Ik voel me daardoor geholpen om elke dag een steun te zijn. Het geeft hoop om te zien dat groei en heling mogelijk zijn.”


- een naaste

“Nee, ik wist nog niet wat DIS was. Ik heb er met mijn naaste met DIS over gepraat, artikelen opgezocht en er documentaires over gekeken.”


- een naaste

“Eerst kende ik het niet, maar door de uitleg van de behandelend psycholoog en psychiater van mijn vrouw leerde ik er meer over.”


- een naaste

“Ik wist nog niet echt wat DIS was, hoewel ik wel bepaalde dingen opmerkte. Toen ik er informatie over kreeg noemden ze het nog een meervoudige persoonlijkheidsstoornis (MPS). De informatie was in die tijd anders dan nu.”


- een naaste

“Jazeker dat wist ik, ik heb me erin verdiept, maar kwam er snel achter dat het meeste op internet niet strookt met wat de werkelijkheid is. Mijn lief heeft best veel delen en het heeft me meer dan tien jaar gekost om iedereen te kennen en herkennen, en vertrouwen te winnen.”


- een naaste

“Ik ben ooit zelf gediagnosticeerd geweest met DIS, maar daar kreeg ik toen geen duidelijke uitleg over. Zodoende heb ik er veel over gelezen. Hoewel ikzelf en mijn behandelaars uiteindelijk concludeerden dat ik geen DIS maar C-PTSS* had, heb ik tijdens opname wel veel groepsgenootjes en vriendinnen leren kennen met DIS. Daardoor heb ik het leven met DIS wel van heel dichtbij meegemaakt.”


- een naaste

*(CPTSS = complexe posttraumatische stressstoornis)