Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘De DIS van mijn naaste speelt een vrij grote rol in ons contact.’
Nu we weten dat ons opgroeiende kind DIS heeft, kunnen we haar beter begrijpen. Het is onze wens dat ze zich gekend en begrepen zal voelen.
‘De DIS speelt niet (altijd) een grote rol in ons leven.’
>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<
Naastenblog:
De delen
"We kunnen niet overal over praten, maar vooral: niet op elk moment. Ik ben de liefhebbende echtgenoot van mijn vrouw en kijk daardoor anders naar DIS dan bijvoorbeeld een therapeut of een lotgenoot. Haar boosheid kan mij persoonlijk raken..."
Na januari 2023 gaan we verder met het publiceren van ervaringen van naasten.
Je kunt nog bijdragen
Alle 10 de naastenvragen staan in één vragenlijst die je anoniem kunt invullen. Als je een vraag al eerder hebt beantwoord, kun je die overslaan.
Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.
Of klik hier om de vragen in te zien. (De vragenlijst kan niet gepauzeerd worden.)
"Soms speelt de DIS van mijn naaste een grote rol, bijvoorbeeld als we ergens samen heen willen gaan en er opeens een trigger is. Dan moeten we de afspraak afblazen."
- een naaste
"De DIS van mijn naaste speelt voornamelijk een rol bij situaties waarin ik negatieve emoties heb, zoals frustratie of boosheid.
Op dit soort momenten kost het mij heel veel energie om me in te houden. Als ik toch boos word dan moet ik mijn naaste geruststellen, terwijl ik zelf gefrustreerd ben."
- een naaste
"Ik merk dat ik op mijn woorden let in het bijzijn van mijn naaste met DIS. Ik wil voorkomen dat ik iets zeg wat een trigger is waardoor mijn naaste dissocieert."
- een naaste
"Soms wil ik gewoon even op mezelf zijn. Als ik op zo’n moment een vraag van mijn naaste afkap voelt die zich ontzettend afgewezen. Dan moet ik aandacht besteden aan de ander om geruststelling te bieden, terwijl ik juist even tijd voor mezelf nodig had."
- een naaste
"We praten veel over wat mijn naaste allemaal heeft gedaan en bezighoudt. Zware onderwerpen komen wel aan de orde, maar alleen als mijn naaste dat zelf aangeeft.
We sluiten zo’n gesprek af met praten over koetjes en kalfjes."
- een naaste
Wil je een seintje krijgen als de digitale publicatie online staat? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me