Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.


Welke rol speelt de DIS van jouw naaste in jullie vriendschap of relatie? Waaraan merk je dat?

Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.


‘De DIS van mijn naaste speelt een vrij grote rol in ons contact.’

  • De DIS heeft best een grote rol gespeeld, maar toen had mijn naaste nog geen diagnose.
  • Als ik negatieve emoties heb wordt mijn naaste soms erg getriggerd. Het kost me dan veel energie om mijn naaste te helpen en tegelijkertijd met mijn eigen emoties om te gaan.
  • Vooral als mijn naaste veel fysieke of psychische klachten heeft door de DIS drukt dat een stempel op ons leven. Op andere momenten is dat minder.
  • Mijn naaste en ik hebben samen ontdekt hoe we kunnen omgaan met de DIS. Daar steek ik veel energie in, maar dat is het waard omdat we om elkaar geven.
  • Nu we weten dat ons opgroeiende kind DIS heeft, kunnen we haar beter begrijpen. Het is onze wens dat ze zich gekend en begrepen zal voelen.

  • Omdat mijn naaste DIS heeft, moeten we geplande activiteiten wel eens plotseling aanpassen als mijn naaste getriggerd wordt.


‘De DIS speelt niet (altijd) een grote rol in ons leven.’

  • Ik merk vooral dat ik mijn naaste een stuk veiligheid kan bieden.
  • Mijn naaste en ik kunnen er inmiddels heel goed over praten.>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<

Naastenblog:


De delen

"We kunnen niet overal over praten, maar vooral: niet op elk moment. Ik ben de liefhebbende echtgenoot van mijn vrouw en kijk daardoor anders naar DIS dan bijvoorbeeld een therapeut of een lotgenoot. Haar boosheid kan mij persoonlijk raken..."


Lees dit blog en meer...

Na januari 2023 gaan we verder met het publiceren van ervaringen van naasten.


Je kunt nog bijdragen

Alle 10 de naastenvragen staan in één vragenlijst die je anoniem kunt invullen. Als je een vraag al eerder hebt beantwoord, kun je die overslaan.


Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.


Of klik hier om de vragen in te zien. (De vragenlijst kan niet gepauzeerd worden.)

"Welke rol speelt de DIS van jouw naaste in jullie vriendschap of relatie?"

"Soms speelt de DIS van mijn naaste een grote rol, bijvoorbeeld als we ergens samen heen willen gaan en er opeens een trigger is. Dan moeten we de afspraak afblazen."


- een naaste

"De DIS van mijn naaste speelt voornamelijk een rol bij situaties waarin ik negatieve emoties heb, zoals frustratie of boosheid.

Op dit soort momenten kost het mij heel veel energie om me in te houden. Als ik toch boos word dan moet ik mijn naaste geruststellen, terwijl ik zelf gefrustreerd ben."


- een naaste

"Ik merk dat ik op mijn woorden let in het bijzijn van mijn naaste met DIS. Ik wil voorkomen dat ik iets zeg wat een trigger is waardoor mijn naaste dissocieert."


- een naaste

"Soms wil ik gewoon even op mezelf zijn. Als ik op zo’n moment een vraag van mijn naaste afkap voelt die zich ontzettend afgewezen. Dan moet ik aandacht besteden aan de ander om geruststelling te bieden, terwijl ik juist even tijd voor mezelf nodig had."


- een naaste

"We praten veel over wat mijn naaste allemaal heeft gedaan en bezighoudt. Zware onderwerpen komen wel aan de orde, maar alleen als mijn naaste dat zelf aangeeft.

We sluiten zo’n gesprek af met praten over koetjes en kalfjes."


- een naaste