Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘Als het lukt om er samen over te praten, is dat heel helpend.’
‘Hulpverleners die uitleg op maat geven hebben veel betekend.’
‘Ik heb me verdiept in DIS, daardoor begrijp ik mijn naaste met DIS beter.’
Naasten geven aan dat het leven ondanks alle inspanning van zichzelf en hun naaste met DIS moeilijk kan zijn.
>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<
Blog van een naaste
Wederzijds begrip
"Hoewel ik zelf geen DIS heb, is het nu wel onderdeel van mijn leven geworden. Ik weet dat er altijd triggers zullen zijn, onbedoeld veroorzaakt door mij, anderen of bepaalde situaties, en ze daardoor gedissocieerd kan raken. Maar het lukt ons om er mee om te gaan."
Na januari 2023 gaan we verder met het publiceren van ervaringen van naasten.
Je kunt nog bijdragen
Alle 10 de naastenvragen staan in één vragenlijst die je anoniem kunt invullen. Als je een vraag al eerder hebt beantwoord, kun je die overslaan.
Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.
Of klik hier om de vragen in te zien. (De vragenlijst kan niet gepauzeerd worden.)
"Het heeft me geholpen om betrokken te zijn bij de therapie, zelf interesse te tonen en te willen begrijpen."
- een naaste
“De kennis van mijn eigen behandelaar en de informatie die ik op internet heb gevonden heeft me geholpen, maar het blijft lastig en moeilijk.”
- een naaste
“Het helpt om te beseffen dat het verleden van mijn naaste met DIS meespeelt in de huidige tijd. Het helpt om telkens het heden te benoemen en daarover te praten.
En daarnaast om beiden te proberen begrip voor elkaar hebben."
- een naaste
"Mijn naaste is nu nog niet in staat om hulp te vragen. Ik heb er nu zelf heel veel over gelezen en onze relatie is overeind gebleven. Het is een zwaar proces met zijn tweeën zonder hulp."
- een naaste
"Mijn naaste heeft me verteld welke situaties bij bepaalde delen herbelevingen triggeren. Dit heeft me geholpen bij het begrijpen van haar plotselinge angsten of dissociaties."
- een naaste
"Mijn naaste met DIS zelf heeft me veel verteld. Daarnaast heb ik op internet veel gelezen
over DIS.”
- een naaste
“Zowel mijn vriendin als ik hebben de diagnose DIS. Hoewel je veel van elkaar herkent en begrijpt blijven er toch ook echt verschillen. Om haar goed te begrijpen is er open over blijven praten heel belangrijk. ”
- een naaste
“Wat mij erg geholpen heeft, is de persoonlijke uitleg van mijn naaste met DIS. En de hulp van een fantastische begeleidster die zich heel erg heeft verdiept in DIS. Ik heb daarnaast veel meegekeken met hoe begeleiders en hulpverleners omgaan met moeilijke situaties.”
- een naaste
“Sinds we weten dat het DIS is in plaats van allerlei andere diagnoses, vind ik het makkelijker om ermee om te gaan. Ik realiseer me nu soms dat ik met een ander deel te maken kan hebben.”
- een naaste
Wil je een seintje krijgen als de digitale publicatie online staat? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me