Project DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees dit artikel.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.


Themavragen

We hebben aan mensen met DIS een aantal vragen voorgelegd en gekeken naar overeenkomsten en verschillen binnen de antwoorden. Hieronder zie je hoe de antwoorden op de meerkeuzevragen verdeeld waren. Scroll naar beneden om naar de antwoorden op de open vragen te gaan.


Meerkeuzevragen


Deze vragen werden beantwoord door 48 mensen met DIS.


Hoeveel last heb jij ervan dat je dissociatieve delen hebt?


Van de mensen die de vragen beantwoordde heeft 70% behoorlijk veel last van DIS of nog meer last, 13% kan er zelfs niet meer door functioneren. 10% gaf een eigen antwoord. De volgende twee antwoorden worden gegeven bij 'Anders' en geven de strekking goed weer:


"Na jaren van therapie heb ik er minder last van. Mijn hoofd is nog wel drukbezet."


"Ik heb er 'last' van in die zin dat ik (inmiddels) mede de last van mijn delen draag en dat het leven gewoon veel energie kost. Maar ik heb er ook voordeel van. Als ik denk dat iets echt niet meer kan omdat ik op ben of niet durf, dan kan zomaar opeens - via een ander van binnen - iets toch wel, durven we toch wel, hebben we wel kracht, moed of erkenning genoeg.

Wat is het meest op jou van toepassing, als het gaat over dissociatieve delen zoals ze bij DIS voorkomen?


De meeste mensen die deze vraag beantwoordden (64%) hebben wel contact met sommige van hun delen, of schatten in de meeste van hun delen wel te kennen. De categorie 'Anders' werd ook vaak aangeklikt (19%). In deze antwoorden klinkt door dat de vraag soms moeilijk te beantwoorden blijkt, omdat het voor mensen met DIS niet altijd duidelijk is hoeveel delen er zijn, anders dan 'veel' en/of 'het is complex'. Hieronder twee antwoorden die bij 'Anders' gegeven werden.


"Soms is er ineens een deel dat ik nog niet kende." (Als voorbeeld wordt hier een moment genoemd dat er sprake was van een burn out.)


"Ik weet dat ik delen heb, ik merk het ook. Of ik contact met ze heb, weet ik niet. Als ik 'nee' zeg, klopt het niet maar als ik 'ja' zeg, klopt het ook niet."

Open vragen


We stelden ook drie open vragen. Klik op een vraag om naar de pagina te gaan.


Hoe is het voor jou om delen te hebben, kun je beschrijven hoe dat voelt?

Wat helpt jou of heeft jou geholpen om te gaan met je dissociatieve delen?

Merken mensen in jouw directe omgeving dat je dissociatieve delen hebt?


Blogs van ervaringsdeskundigen


Verdwaald in een witte wereld

"Ik loop hier elke dag. Toch loop ik er nu het gesneeuwd heeft met een continue verwarring. Waar ben ik? Dan na een paar seconden een vlaag van herkenning: Ooohhh ben ik hier..? Gevolgd door twijfel. Nee toch niet. Ik herken dit niet." Lees het hele blog...