Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose andere gespecificeerde dissociatieve stoornis (AGDS).
In AGDS van binnenuit lees je hier meer over.
Ieders ervaring is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘Het helpt als een hulpverlener mij benadert als medemens, gelijkwaardig.’
‘Het is fijn als er tijd en ruimte is om samen te verkennen hoe het bij mij werkt.’
‘Als mijn delen in de behandeling betrokken worden, helpt me dat in mijn proces.’
‘Het helpt als zowel het verschil als de overeenkomst tussen AGDS en DIS wordt erkend.’
>> Lees hier een selectie van de antwoorden <<
“Ik merkte dat het hielp als de therapeut een stap in mijn richting zette als ik dichtklapte, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ik zie dat je het nu moeilijk hebt.’ Of ‘Ik zie dat je worstelt.’ Of als er gezien en benoemd werd wat het me kostte om überhaupt naar een afspraak te komen. Dat
was erkennend.”
- iemand met DIS
“Wat mij heeft geholpen in de acceptatie is als mijn hulpverlener telkens concreet het verschil benoemt tussen wat ik als volwassene in het nu ervaar en wat delen van binnen misschien anders ervaren vanuit vroeger. Dat helpt om dingen inzichtelijk te maken en om mezelf minder gek te voelen. Ik kan dingen daardoor beter plaatsen. Het is namelijk heel verwarrend om zoveel tegenstrijdigheden te ervaren.”
- iemand met DIS
“Geduld helpt, heel veel geduld en vooral geen druk. Ik heb al zoveel onder druk gestaan, Gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken! Hoe graag ik zelf ook zou willen trekken aan het gras.”
- iemand met DIS
“Ondanks dat ik op bepaalde momenten anders ben, bleef mijn behandelaar op een gelijkwaardige manier met me omgaan. Daarnaast heeft het mij erg geholpen dat ik werd gestimuleerd om regie te houden over mezelf en mijn leven. Er werd in mij geloofd, in mijn veerkracht en eigen stevigheid (die ergens zit, in elk mens).”
- iemand met DIS
“Ik vind het fijn dat mijn therapeut ziet wanneer ik doodsbang voor hem ben en dan toch nog op een gepaste en veilige manier contact probeert te blijven maken, zodat ik niet helemaal alleen ben.”
- iemand met DIS
“Ik vind het fijn als ik serieus word genomen. Dat al mijn delen zich welkom voelen, maar dat ik steunend en nieuwsgierig kan onderzoeken in welk deel ik zit en wat maakte dat ik van
deel wisselende.”
- iemand met DIS
“Het zou mij helpen als mijn AGDS ongeveer hetzelfde (/vergelijkbaar) wordt behandeld als DIS. Doordat mijn AGDS nu wordt benaderd als persoonlijkheids-problematiek met dissociatieve klachten, durf ik namelijk bijna niets te vertellen over hoe het van binnen werkt. Het voelt alsof ik daar geen ‘recht’ op heb, omdat ik geen DIS heb.”
- iemand met DIS
“Er is tijd nodig om te kunnen begrijpen wat er gebeurt en waarom, welke functie bepaald gedrag had. Bij mij heeft het ‘luisteren naar mijn lichaamstaal’ veel inzicht opgeleverd. Door het lichaamsgericht werken kon ik bijvoorbeeld mijn neiging om mezelf te willen slaan begrijpen in (het licht van het trauma en) de tijd dat ik dat voor het eerst wilde doen. Daardoor groeit het bewustzijn van welke functie dit vroeger had en neemt de grip op mijn handelen in het
heden toe.”
- iemand met DIS
“Ik merk dat het voor mij helpt als ik in de eerste plaats een mens tegenover me heb zitten en daarna pas een therapeut. Een therapeut die bereid is gelijkwaardig naast me te staan, die bereid is niet alleen naar mij, maar ook naar zichzelf te kijken en zichzelf laat zien in ons contact.”
- iemand met DIS
“Mij zou het helpen om mijn binnenwereld toch meer in de behandeling te betrekken. Ik denk dat een behandeling die voor DIS gebruikt wordt ook bij AGDS zou passen en helpend kan zijn.”
- iemand met DIS
Wil je een seintje krijgen als de digitale publicatie online staat? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me