Project DIS is me

DIS is me

Online project over de ervaringen van mensen met een dissociatieve identiteitsstoornis


Over de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) doen sterke verhalen de ronde, maar hoe is het om het zelf te hebben?


DIS is een psychische stoornis die ontstaat door vroegkinderlijk trauma, die je leven flink overhoop kan halen en waarvoor je vaak therapie nodig hebt.


DIS is me is een online project waarin we met een team van ervaringsdeskundigen de anonieme ervaringen van mensen met DIS en naasten verzamelen en delen.

De dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)

Toen ik een klein kind was, maakte ik veel traumatische dingen mee en er waren geen volwassenen die me troostten of hielpen. Mijn kleine kinderhoofd kon er niet tegen: ik nam afstand van mezelf, keer op keer. Sindsdien is het kleine kind dat ik toen was, en wat ik toen meemaakte, los van mijzelf in mijn hoofd bewaard. In allemaal delen, wat mijn leven heel ingewikkeld maakt. Ik heb wat ze noemen een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). - Iemand met DIS


DIS is een complexe stoornis die ontstaat door chronisch vroegkinderlijk trauma zoals seksueel misbruik en mishandeling. Mensen met DIS ervaren fragmentatie van de identiteit in twee of meer afzonderlijke (persoonlijkheids)delen. Ze hebben veel last van allerlei dissociatieve klachten. De meeste mensen met DIS hebben daarnaast klachten passend bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS).


Lees meer in het artikel Wat is DIS? Een introductie.


Of kijk het korte filmpje DIS in een notendop.

Herinneringen aan traumatische ervaringen

Herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen erg beangstigend en verwarrend zijn, omdat ze gekoppeld zijn aan heftige emoties en bovendien gefragmenteerd zijn.


Daarover gaat het filmpje: maakten we het filmpje: Puzzelstukjes - DIS en herinneringen aan traumatische ervaringen.


We hebben ons bij het maken van dit filmpje laten inspireren door de symbolen uit het boekje Wanneer de (alarm)bel rinkelt van Anne van den Ouwelant van Trauma Company.


We maakten van dit filmpje ook een versie zonder de uitleg over DIS, want deze uitleg geldt voor alle herinneringen aan traumatische ervaringen.

Het project DIS is me

Kijk hiernaast het filmpje over het doel van DIS is me.


In de media wordt regelmatig een stereotiep of negatief beeld geschetst van DIS en voor veel mensen is dat het enige wat ze erover weten.


Met het online project DIS is me willen we aan de hand van een aantal thema's een realistischer beeld schetsen van het leven met DIS. Dit doen we op basis van de anonieme ervaringen van een grote groep mensen met DIS: hun inbreng is het goud van dit project. Voor elk thema doorlopen we dezelfde stappen (zie hieronder).


Aan het einde van het project hopen we door het uitbrengen van een digitale publicatie op basis van het projectmateriaal een zinvolle bijdrage te leveren aan voorlichting, psycho-educatie en onderwijs over DIS vanuit cliëntperspectief.


Onze wens is dat veel mensen met DIS en naasten zich door het project gezien, gehoord, erkend en/of minder alleen zullen voelen.


Voel jij je gesteund door het project? Laat het ons weten!

Scroll naar beneden om de poll in te vullen of klik hier.

Voor in de wachtkamer: Bestel de projectflyer

Stap 1

mensen met DIS

en naasten vertellen

anoniem over 

hun ervaringen

Stap 2

het projectteam

bundelt, beschrijft

en verbeeldt de

ervaringen

Stap 3

DIS is me vertelt

online over het

leven met DIS

vanuit ervaring

Thema 2 - DIS is my puzzle

Over dissociatieve delen


De komende vier weken besteden we op social media aandacht aan het hebben van dissociatieve delen. Christel Kraaij, klinisch psycholoog en adviseur van DIS is me, schreef in het kader van dit thema een artikel over dissociatieve delen.


Onder het kopje "Over DIS" in het menu van deze website vind je elke vier weken de ervaringen van mensen met DIS over het thema, de antwoorden van naasten op de naastenvragen, blogs en een anoniem profiel en portret: DIS can be anyone. 

Thema 2 - DIS is my puzzle


Over dissociatieve delen

Nieuws

Doneeractie: Sleutelhanger

Wil jij DIS is me steunen en daar ook nog iets moois aan overhouden?


Bij een donatie vanaf € 9,95 ontvang je deze DIS is me sleutelhanger (doorsnee: 2,7 cm). Met een handgeschreven bedankkaart.


Ga naar de donatiepagina voor meer informatie.

Wie zijn wij?

de 3e inputronde

staat nu open!

Voor mensen met DIS en naasten:

Deel je ervaringen

Digitale publicatie

Als ik zie wat mijn vriendin presteert terwijl ze haar DIS verborgen moet houden voor de buitenwereld, ben ik in de eerste plaats trots. Maar ik zou willen dat ze helemaal zichzelf zou kunnen en mogen zijn. Zij, en alle andere mensen met DIS."


- een naaste

"Ik vind het ingewikkeld om uit te leggen dat ik DIS heb. Ik schaam me ervoor, en ik merk dat de omgeving het eng vindt. Er zijn ook artsen die het niet kennen. Dan zeg ik maar dat ik PTSS heb, maar eigenlijk voelt dat alsof de DIS er niet is of mag zijn."


- iemand met DIS

“Ik heb vaak het gevoel dat ik alleen op de wereld ben met mijn dissociatieve identiteitsstoornis. Ik zou het fijn vinden als meer mensen weten wat het is.”


- iemand met DIS

Hoe therapie helpt
Citaat van een naaste
Gedicht rimpels van tijd
Verwarring is lastig
Begrip voor mijn delen
Enerzijds Anderzijds
Voelt als een mist