Project DIS is me

Veelgestelde vragen / FAQ



Op deze pagina staan de vragen die ons het meest gesteld worden.

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@dis-is-me.nl.

Hoe is het idee voor 'DIS is me' ontstaan?
Anne Lagemaat, projectleider: "Tijdens de behandeling leer je dat je nu wél mag praten over je ervaringen. Maar kun je überhaupt wel open zijn over je diagnose, als daar zoveel stigma op rust?"
Kijk hiernaast het filmpje over de oorsprong van het project DIS is me. (Of bekijk het incognito op YouTube - titel: Project DIS is me)

Voor wie is 'DIS is me' en hoe werkt het project?
Het project is er voor iedereen die ervoor open staat om meer te weten te komen over het leven met een dissociatieve identiteitsstoornis - en natuurlijk voor mensen met DIS en hun naasten. Kijk het filmpje hiernaast voor een samenvatting van de aanleiding, het doel, de doelgroepen en de aanpak van het project.(Of bekijk het incognito op YouTube - titel: DIS is me - Doel van het project.) 

Kan ik meedoen? (Ik heb DIS / een naaste van mij heeft DIS)
Door middel van inputrondes willen we veel mensen met DIS de gelegenheid geven om anoniem ervaringen te delen. De inputrondes van de projectperiode april 2022 -  juni 2023 zijn afgelopen. Schrijf je in voor de updates onderaan deze pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe inputrondes. Je hoeft niet aan ons door te geven dat jij of een naaste van jou DIS hebt/heeft, we zorgen dat alle informatie in de updates en op de website komt te staan.


Kan ik iets betekenen voor het project? (Ik ben professional)

Werk je in de zorg of ben je verbonden aan een onderwijsinstelling, belangenvereniging, studievereniging, kenniscentrum, forum of andere relevante organisatie? We komen graag met je in contact, stuur een mailtje naar: info@dis-is-me.nl.


Kan ik DIS is me financieel ondersteunen?
Ja, dat is mogelijk. Wat is het leuk om deze vraag met regelmaat te krijgen, we voelen ons vereerd! Op de pagina Doneren aan DIS is me vind je meer informatie.

Waar kan ik terecht voor lotgenotencontact?


Caleidoscoop, de landelijke vereniging voor dissociatieve stoornissen, heeft voor haar leden een forum voor lotgenotencontact, organiseert lotgenotengroepen en heeft aandacht voor naasten. Website: www.caleidoscoop.nl.


Een andere mogelijkheid voor lotgenoten is de nieuw opgezette Nederlandstalige discord-server Trauma en Dissociatie. Hier zijn we met een aantal kanalen van DIS is me te gast om over de thema-vragen te praten.

Daarnaast is er veel gelegenheid voor mensen met (een vermoeden van) CPTSS, AGDS en DIS om ervaringen uit te wisselen. Op een ander gedeelte van de server kunnen hulpverleners en belangstellenden die meer willen weten over omgaan met trauma of leven met een traumagerelateerde stoornis vragen stellen aan de leden.

Website: https://traumaendissociatie.nl/

Waarom kunnen alleen mensen met een officiële diagnose meedoen aan de inputrondes?
Dit heeft een praktische reden. Met DIS is me willen we de anonieme ervaringen delen van mensen met DIS en naasten van hen. Als we onze vragenlijsten ook open zouden stellen voor mensen waarbij een vermoeden is van DIS, of voor mensen met andere dissociatieve stoornissen, kunnen we de antwoorden niet goed verwerken. Dan zouden de antwoorden namelijk niet meer alleen van mensen met DIS en naasten van hen zijn.


Ik heb geen officiële diagnose DIS, maar wil wel graag ervaringen delen. Kan dat?

Ja, dat kan. Vanwege de behoefte van mensen zonder diagnose om anoniem eigen ervaringen te delen hebben we naast de inputrondes van DIS is me, een andere gelegenheid gecreëerd. Dit is een extra mogelijkheid, naast de openbare social media kanalen waarop iedereen kan reageren.

Vanaf de start van het project zijn we te gast in de discordserver Trauma & Dissociatie, waarin we een aantal kanalen van DIS is me mogen onderbrengen. Dit is een server voor mensen met DIS/DSNAO(AGDS) of CPTSS, maar ook voor wie geen diagnose heeft maar wel interne delen ervaart en een achtergrond heeft van vroegkinderlijk trauma. Voor naasten is er een eigen kanaal voor het onderling uitwisselen van ervaringen. 

Je kunt je (kosteloos) aanmelden bij de server, met je eigen naam of een alias (anoniem). Als je je aanmeldt krijg je toegang tot de kanalen van DIS is me waarin je je ervaringen kunt delen over de thema-vragen. Daarnaast kun je als lotgenoot, naaste of hulpverlener gebruik maken van de andere mogelijkheden van de server. Kijk voor meer informatie op de website van Trauma & Dissociatie.


Project DIS is me en de discordserver Trauma & Dissociatie zijn twee zelfstandige initiatieven. 'DIS is me' draagt geen verantwoordelijkheid voor de discordserver en vice versa.


Waarom gaat 'DIS is me' alleen over DIS(/AGDS) en niet over andere dissociatieve stoornissen?
DIS is me richt zich specifiek op DIS om het project niet te breed te maken. Daarnaast komt vooral DIS regelmatig negatief in het nieuws en wordt de stoornis in films en series regelmatig op een stereotype manier neergezet. Omdat bij DIS diverse symptomen van de andere dissociatieve stoornissen voorkomen, hopen we dat mensen met andere dissociatieve stoornissen zich toch in sommige gedeelde ervaringen zullen herkennen.


In het bijzonder mensen met de diagnose anders gespecificeerde dissociatieve stoornis (AGDS) herkennen zich tot nu toe vaak in de gedeelde ervaringen. Lees meer over AGDS in het blogartikel AGDS van binnenuit.


Waar kan ik informatie vinden over andere dissociatieve stoornissen?
Caleidoscoop is de landelijke vereniging voor dissociatieve stoornissen en verzorgt voorlichting, lotgenotencontact en thema-bijeenkomsten. Ga naar www.caleidoscoop.nl voor meer informatie.