Project DIS is me

Deel je ervaringen

Naasten van mensen met DIS

Als jij een naaste bent van iemand met DIS, willen we met DIS is me graag iets voor je betekenen.


Naasten staan heel dichtbij en zijn vaak een grote steun voor iemand met DIS. Toch horen we ook hoe moeilijk het kan zijn, en hoe naasten ontzettend worstelen en zich eenzaam kunnen voelen.


Met de naastenvragen willen we zowel de uitdagingen als de mooie kanten zichtbaar maken van het hebben van een naaste met DIS.


We hopen dat naasten van mensen met DIS erkenning en herkenning vinden in elkaars uitspraken, waardoor ze zich mogelijk meer gezien of gehoord, of minder alleen zullen voelen. 

Ben ik een naaste?

Twijfel je of jij een naaste bent? Een naaste hoeft geen familie te zijn, misschien ben je een betrokken vriend of vriendin. Als jij jezelf als naaste beschouwt van iemand met DIS, dan nodigen we je van harte uit om onze naastenvragen in te vullen. Dit zijn open vragen die niet altijd gekoppeld zijn aan de thema’s.


Dit zijn de vragen (inputronde 3)


Deze inputronde staat open tot en met 27 mei 2022.


Hieronder staan de naastenvragen van de derde inputronde.


 • Kun je met jouw naaste met DIS praten over wat het voor diegene betekent om DIS te hebben, en over wat het betekent voor jullie? Zo ja, hoe is dat voor jullie? Zo nee, is dat iets wat je mist?

 • Durf jij alles te vragen aan jouw naaste met DIS?

   Vervolgvraag: Is er iets wat jij nog zou willen weten van mensen met DIS in het algemeen? Dit hoeft geen vraag te zijn die je zelf aan je naaste zou stellen.


  Op het online formulier kun je de vragen beantwoorden en heb je gelegenheid om je antwoorden toe te lichten met voorbeelden. Je kunt de vragen anoniem invullen. Er worden geen gegevens verzameld behalve jouw antwoorden.


  Klik op de blauwe knop hieronder om naar het online formulier te gaan.

  Eerdere inputrondes


  Wil je nog bijdragen aan eerdere rondes? Dat kan. Graag zelfs!


  Klik hier voor inputronde 1.

  Klik hier voor inputronde 2.


  Nieuwe verzamelde ervaringen worden gebruikt voor het verrijken van het projectmateriaal en voor de digitale publicatie.

  Mijn naaste heeft geen officiële diagnose DIS, maar ik wil wel graag ervaringen delen. Kan dat?

  Ja, dat kan. Vanwege de behoefte van mensen zonder diagnose en naasten van hen, om anoniem eigen ervaringen te delen hebben we naast de inputrondes van DIS is me een andere gelegenheid gecreëerd. Dit is een extra mogelijkheid, naast de openbare social media kanalen waarop iedereen kan reageren.

  Vanaf de start van het project zijn we te gast in de discordserver Trauma & Dissociatie, waarin we een aantal kanalen van DIS is me mogen onderbrengen. Dit is een server voor mensen met DIS/DSNAO(AGDS) of CPTSS, maar ook voor wie geen diagnose heeft maar wel interne delen ervaart en een achtergrond heeft van vroegkinderlijk trauma. Voor naasten is er een eigen kanaal voor het onderling uitwisselen van ervaringen. 

  Je kunt je (kosteloos) aanmelden bij de server, met je eigen naam of een alias (anoniem). Als je je aanmeldt krijg je na verificatie toegang tot de kanalen van DIS is me waarin je je ervaringen kunt delen over de thema- of naastenvragen. Daarnaast kun je als lotgenoot, naaste of hulpverlener gebruik maken van de andere mogelijkheden van de server.


  Kijk voor meer informatie op de website van Trauma & Dissociatie.


  Waarom gaat DIS is me alleen over DIS en niet over andere dissociatieve stoornissen?
  DIS is me richt zich specifiek op de dissociatieve identiteitsstoornis om het project niet te breed te maken. Daarnaast komt vooral DIS regelmatig negatief in het nieuws en wordt de stoornis in films en series regelmatig op een stereotype manier neergezet. Omdat bij DIS alle verschillende symptomen van de andere dissociatieve stoornissen voorkomen, hopen we dat mensen met andere dissociatieve stoornissen zich toch in sommige gedeelde ervaringen zullen herkennen.