Project DIS is me

Deel je ervaringen

Naasten van mensen met DIS

Als jij een naaste bent van iemand met DIS, willen we met DIS is me graag iets voor je betekenen.


Naasten staan heel dichtbij en zijn vaak een grote steun voor iemand met DIS. Toch horen we ook hoe moeilijk het kan zijn, en hoe naasten ontzettend worstelen en zich eenzaam kunnen voelen.


Met de naastenvragen willen we zowel de uitdagingen als de mooie kanten zichtbaar maken van het hebben van een naaste met DIS.


We hopen dat naasten van mensen met DIS erkenning en herkenning vinden in elkaars uitspraken, waardoor ze zich mogelijk meer gezien of gehoord, of minder alleen zullen voelen. 

Ben ik een naaste?

Twijfel je of jij een naaste bent? Een naaste hoeft geen familie te zijn, misschien ben je een betrokken vriend of vriendin. Als jij jezelf als naaste beschouwt van iemand met DIS, dan nodigen we je van harte uit om onze naastenvragen in te vullen. Dit zijn open vragen die niet altijd gekoppeld zijn aan de thema’s.


Terughoudendheid onder naasten

We merken dat naasten terughoudend zijn bij het (anoniem) invullen van de naastenvragen. Een naaste verwoordde het als volgt:


Als ik zou vertellen wat ik moeilijk vind, dan ben ik bang dat mijn naaste uit balans raakt. Of dat onze toch al fragiele relatie eronder zou lijden, ik wil beschermen wat we samen hebben. Om eerlijk te zijn is het me ook eigenlijk te veel, de DIS drukt  al zo op ons leven. - een naaste


We hebben hier begrip voor en kunnen ons voorstellen dat dit voor meer naasten geldt. Als dit voor jou geldt, dan willen we je graag bedanken voor je toewijding en betrokkenheid. We waarderen iedereen die naast iemand met DIS wandelt om het leven samen aan te gaan.


Mocht je als naaste wel je ervaringen willen delen, dan waarderen we dat natuurlijk enorm. Hieronder staat inputronde 4.


Dit zijn de vragen


Er is op dit moment geen nieuwe inputronde actief vanwege een zomerpauze. Het is wel mogelijk bij te dragen aan eerdere inputrondes. Klik daarvoor in het lijstje hieronder.


Klik hier voor inputronde 1.

Klik hier voor inputronde 2.

Klik hier voor inputronde 3.

Klik hier voor inputronde 4.


Nieuwe verzamelde ervaringen worden gebruikt voor het verrijken van het projectmateriaal en voor de digitale publicatie.


Op de online formulieren kun je de vragen beantwoorden. Je kunt de vragen anoniem invullen. Er worden geen gegevens verzameld behalve jouw antwoorden.

Mijn naaste heeft geen officiële diagnose DIS, maar ik wil wel graag ervaringen delen. Kan dat?

Ja, dat kan. Vanwege de behoefte van mensen zonder diagnose en naasten van hen, om anoniem eigen ervaringen te delen hebben we naast de inputrondes van DIS is me een andere gelegenheid gecreëerd. Dit is een extra mogelijkheid, naast de openbare social media kanalen waarop iedereen kan reageren.

Vanaf de start van het project zijn we te gast in de discordserver Trauma & Dissociatie, waarin we een aantal kanalen van DIS is me mogen onderbrengen. Dit is een server voor mensen met DIS/DSNAO(AGDS) of CPTSS, maar ook voor wie geen diagnose heeft maar wel interne delen ervaart en een achtergrond heeft van vroegkinderlijk trauma. Voor naasten is er een eigen kanaal voor het onderling uitwisselen van ervaringen. 

Je kunt je (kosteloos) aanmelden bij de server, met je eigen naam of een alias (anoniem). Als je je aanmeldt krijg je na verificatie toegang tot de kanalen van DIS is me waarin je je ervaringen kunt delen over de thema- of naastenvragen. Daarnaast kun je als lotgenoot, naaste of hulpverlener gebruik maken van de andere mogelijkheden van de server. Kijk voor meer informatie op de website van Trauma & Dissociatie.


Project 'DIS is me' en de discordserver Trauma & Dissociatie zijn twee zelfstandige initiatieven. 'DIS is me' draagt geen verantwoordelijkheid voor de discordserver en vice versa.


Waarom gaat DIS is me alleen over DIS en niet over andere dissociatieve stoornissen?
DIS is me richt zich specifiek op de dissociatieve identiteitsstoornis om het project niet te breed te maken. Daarnaast komt vooral DIS regelmatig negatief in het nieuws en wordt de stoornis in films en series regelmatig op een stereotype manier neergezet. Omdat bij DIS veel symptomen van de andere dissociatieve stoornissen voorkomen, hopen we dat mensen met andere dissociatieve stoornissen zich toch in sommige gedeelde ervaringen zullen herkennen.


In het bijzonder mensen met de diagnose anders gespecificeerde dissociatieve stoornis (AGDS) herkennen zich tot nu toe vaak in de gedeelde ervaringen. Daarom gaan we daar in het najaar aandacht aan besteden. Lees meer...