Project DIS is me

Deel je ervaringen

Mensen met DIS

Heb jij de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)? Dan kunnen jij en je naaste(n) anoniem ervaringen delen via DIS is me. Op deze pagina lees je daar meer over.


Op dit moment hebben we zomerpauze. Alleen naasten kunnen deze zomer ervaringen inbrengen, omdat de vragenrondes voor naasten doorlopend openstaan.


Als jij een naaste bent van iemand met DIS, dan nodigen we je van harte uit om je ervaringen te delen via de pagina Ervaringen delen - Naasten.

Volgende inputronde


Op 26 augustus 2022 verwachten we een nieuwe inputronde te publiceren.

Waarom kunnen alleen mensen met een officiële diagnose meedoen aan de inputrondes?
Dit heeft een praktische reden. Met DIS is me willen we de anonieme ervaringen delen van mensen met DIS en naasten van hen. Als we onze vragenlijsten ook open zouden stellen voor mensen waarbij een vermoeden is van DIS, of voor mensen met andere dissociatieve stoornissen, kunnen we de antwoorden niet goed verwerken. Dan zouden de antwoorden namelijk niet meer alleen van mensen met DIS en naasten van hen zijn.


Ik heb geen officiële diagnose DIS, maar wil wel graag ervaringen delen. Kan dat?

Ja, dat kan. Vanwege de behoefte van mensen zonder diagnose om anoniem eigen ervaringen te delen hebben we naast de inputrondes van DIS is me, een andere gelegenheid gecreëerd. Dit is een extra mogelijkheid, naast de openbare social media kanalen waarop iedereen kan reageren.

Vanaf de start van het project zijn we te gast in de discordserver Trauma & Dissociatie, waarin we een aantal kanalen van DIS is me mogen onderbrengen. Dit is een server voor mensen met DIS/DSNAO(AGDS) of CPTSS, maar ook voor wie geen diagnose heeft maar wel interne delen ervaart en een achtergrond heeft van vroegkinderlijk trauma. Voor naasten is er een eigen kanaal voor het onderling uitwisselen van ervaringen. 

Je kunt je (kosteloos) aanmelden bij de server, met je eigen naam of een alias (anoniem). Als je je aanmeldt krijg je na verificatie toegang tot de kanalen van DIS is me waarin je je ervaringen kunt delen over de thema-vragen. Daarnaast kun je als lotgenoot, naaste of hulpverlener gebruik maken van de andere mogelijkheden van de server. Kijk voor meer informatie op de website van Trauma & Dissociatie.


Project 'DIS is me' en de discordserver Trauma & Dissociatie zijn twee zelfstandige initiatieven. 'DIS is me' draagt geen verantwoordelijkheid voor de discordserver en vice versa.


Waarom gaat 'DIS is me' alleen over DIS en niet over andere dissociatieve stoornissen?
DIS is me richt zich specifiek op de dissociatieve identiteitsstoornis om het project niet te breed te maken. Daarnaast komt vooral DIS regelmatig negatief in het nieuws en wordt de stoornis in films en series regelmatig op een stereotype manier neergezet. Omdat bij DIS veel symptomen van de andere dissociatieve stoornissen voorkomen, hopen we dat mensen met andere dissociatieve stoornissen zich toch in sommige gedeelde ervaringen zullen herkennen.


In het bijzonder mensen met de diagnose anders gespecificeerde dissociatieve stoornis (AGDS) herkennen zich tot nu toe vaak in de gedeelde ervaringen. Daarom gaan we daar in het najaar aandacht aan besteden. Lees meer...