Project DIS is me

Deel je ervaringen

Mensen met DIS

Heb jij de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)? Dan kunnen jij en je naaste(n) anoniem ervaringen delen via DIS is me. Op deze pagina lees je daar meer over.


Als je dat wilt, kun je deze link ook delen met een naaste van jou, zodat die de vragen voor naasten in kan vullen. Een naaste hoeft geen familie te zijn, het kan ook een goede vriend of vriendin zijn.


Als jij een naaste bent van iemand met DIS, dan nodigen we je van harte uit om je ervaringen te delen via de pagina Ervaringen delen - Naasten.

Dit zijn de vragen (Inputronde 5)


Deze inputronde staat open tot 20 oktober 2022.


We stellen over elk thema twee meerkeuzevragen en drie open vragen. Op deze pagina lees je welke open vragen we stellen. Op het online formulier kun je deze vragen beantwoorden en als je wilt voorbeelden geven. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden, maar het mag natuurlijk wel.


Sommige thema's overlappen en soms lijken vragen wellicht op elkaar. Misschien wil je daardoor soms bij twee thema's ongeveer hetzelfde antwoord geven. Dat is niet erg. Je kunt als je wilt een ander voorbeeld geven, twee keer hetzelfde antwoord invullen of de vraag overslaan.


Thema 9 DIS is my power - over je eigen kracht vinden


Mensen met DIS hebben uitdagingen en problemen, maar in dit thema zijn we op zoek naar jouw eigen kracht en je (verborgen) capaciteiten. We schenken aandacht aan de krachtige kant van het overlevingsmechanisme DIS. Heeft de DIS je misschien ook iets opgeleverd? We zijn ook benieuwd of jullie tips hebben voor professionals/therapeuten die werken met mensen met DIS.


Het thema begint met twee meerkeuzevragen. Hieronder staan de drie open vragen van dit thema.


  1. Uit welke gedachte put jij kracht of moed?

  2. Heeft DIS, behalve het overleven van de trauma’s, jou ook iets opgeleverd? (Bijvoorbeeld creativiteit, assertiviteit of behoud van functioneren.)

  3. Heb jij een tip voor therapeuten en andere professionals die werken met mensen met DIS?


We stellen ook nog een extra vraag over de beleving van DIS:


  • Voel jij(/voelen jullie) je door de delen wel eens meervoudig/'wij'? Speelt dat ook een rol in je/jullie interactie met andere mensen, en hoe is dat voor je/jullie?


Je kunt de vragen anoniem invullen. Er worden geen gegevens verzameld behalve jouw antwoorden. Klik op de blauwe knop hieronder om naar het online formulier te gaan.

De vragenlijst pauzeren


Het is helaas niet mogelijk om de vragenlijst tussentijds te pauzeren, omdat we daarvoor gegevens zouden moeten opslaan van gebruikers. Sommige mensen kost het veel inspanning om de hele lijst in één keer in te vullen. Als dat voor jou geldt, zou je de antwoorden op de open vragen in je eigen tempo voor jezelf alvast op kunnen schrijven. En als je voorbeelden zou willen geven, kun je daar ook alvast een aantekening van maken. Daarna kun je ze in het online formulier invullen/plakken.

Waarom kunnen alleen mensen met een officiële diagnose meedoen aan de inputrondes?
Dit heeft een praktische reden. Met DIS is me willen we de anonieme ervaringen delen van mensen met DIS en naasten van hen. Als we onze vragenlijsten ook open zouden stellen voor mensen waarbij een vermoeden is van DIS, of voor mensen met andere dissociatieve stoornissen, kunnen we de antwoorden niet goed verwerken. Dan zouden de antwoorden namelijk niet meer alleen van mensen met DIS en naasten van hen zijn.


Ik heb geen officiële diagnose DIS, maar wil wel graag ervaringen delen. Kan dat?

Ja, dat kan. Vanwege de behoefte van mensen zonder diagnose om anoniem eigen ervaringen te delen hebben we naast de inputrondes van DIS is me, een andere gelegenheid gecreëerd. Dit is een extra mogelijkheid, naast de openbare social media kanalen waarop iedereen kan reageren.

Vanaf de start van het project zijn we te gast in de discordserver Trauma & Dissociatie, waarin we een aantal kanalen van DIS is me mogen onderbrengen. Dit is een server voor mensen met DIS/DSNAO(AGDS) of CPTSS, maar ook voor wie geen diagnose heeft maar wel interne delen ervaart en een achtergrond heeft van vroegkinderlijk trauma. Voor naasten is er een eigen kanaal voor het onderling uitwisselen van ervaringen. 

Je kunt je (kosteloos) aanmelden bij de server, met je eigen naam of een alias (anoniem). Als je je aanmeldt krijg je na verificatie toegang tot de kanalen van DIS is me waarin je je ervaringen kunt delen over de thema-vragen. Daarnaast kun je als lotgenoot, naaste of hulpverlener gebruik maken van de andere mogelijkheden van de server. Kijk voor meer informatie op de website van Trauma & Dissociatie.


Project 'DIS is me' en de discordserver Trauma & Dissociatie zijn twee zelfstandige initiatieven. 'DIS is me' draagt geen verantwoordelijkheid voor de discordserver en vice versa.


Waarom gaat 'DIS is me' alleen over DIS en niet over andere dissociatieve stoornissen?
DIS is me richt zich specifiek op de dissociatieve identiteitsstoornis om het project niet te breed te maken. Daarnaast komt vooral DIS regelmatig negatief in het nieuws en wordt de stoornis in films en series regelmatig op een stereotype manier neergezet. Omdat bij DIS veel symptomen van de andere dissociatieve stoornissen voorkomen, hopen we dat mensen met andere dissociatieve stoornissen zich toch in sommige gedeelde ervaringen zullen herkennen.


In het bijzonder mensen met de diagnose anders gespecificeerde dissociatieve stoornis (AGDS) herkennen zich tot nu toe vaak in de gedeelde ervaringen. Daarom gaan we daar in het najaar aandacht aan besteden. Lees meer...