Project DIS is me

Deel je ervaringen

Mensen met DIS

Heb jij de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)? Dan kunnen jij en je naaste(n) anoniem ervaringen delen via DIS is me. Op deze pagina lees je daar meer over.


Als je dat wilt, kun je deze link ook delen met een naaste van jou, zodat die de vragen voor naasten in kan vullen. Een naaste hoeft geen familie te zijn, het kan ook een goede vriend of vriendin zijn.


Als jij een naaste bent van iemand met DIS, dan nodigen we je van harte uit om je ervaringen te delen via de pagina Ervaringen delen - Naasten.

Dit zijn de vragen (Inputronde 3)


Deze inputronde staat open tot 27 mei 2022.


We stellen over elk thema twee meerkeuzevragen en drie open vragen. Op deze pagina lees je welke open vragen we stellen. Op het online formulier kun je deze vragen beantwoorden en als je wilt voorbeelden geven. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden, maar het mag natuurlijk wel.


Sommige vragen stellen we bij meer dan één thema, en sommige thema's overlappen bovendien. Misschien wil je daardoor soms bij twee thema's hetzelfde antwoord geven. Dat is niet erg. Je kunt als je wilt een ander voorbeeld geven, twee keer hetzelfde antwoord invullen, of de vraag overslaan.


Thema 5 DIS is how I do it - Over herstel vinden


Dit thema gaat over wat er naast je behandeling kan bijdragen (of heeft bijgedragen) aan je herstel. In thema 6 gaan we dieper in op het thema behandeling, omdat dit voor veel mensen met DIS een rol speelt in hun herstelproces. Herstelbevorderende activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: (behandeling), lotgenotencontact, sporten, omgaan met dieren, creatief bezig zijn, tijd doorbrengen in de natuur, enzovoorts. Het thema begint met twee meerkeuzevragen. Hieronder staan de drie open vragen van dit thema, die daarna gesteld worden.


  1. Wat bemoeilijkt(e) het voor jou om herstelbevorderende activiteiten te doen?

  2. Wat maakt dat een activiteit (anders dan therapie) voor jou bijdraagt aan je herstel?

  3. Is er iets wat je omgeving/ naaste(n) zou(den) kunnen doen om bij te dragen aan jouw herstel?


Thema 6 DIS is my remedy - Over de behandeling van DIS


Dit thema gaat over behandeling en begeleiding van mensen met DIS. Als je op dit moment (of in het verleden) geen behandeling of begeleiding volgt/hebt, vinden we het wel heel fijn als je de twee meerkeuzevragen wilt beantwoorden. Dit zijn de eerste twee vragen. Hieronder staan de drie open vragen van dit thema.


  1. Wat is (of was) er voor jou het meest lastige aan om behandeling/begeleiding te volgen? Als je geen behandeling/begeleiding volgt/hebt, zou je de reden van willen vertellen?

  2. Wat helpt jou, of heeft jou het meest geholpen in de behandeling?

  3. Worden of werden je naasten betrokken bij de behandeling?Je kunt de vragen anoniem invullen. Er worden geen gegevens verzameld behalve jouw antwoorden.

Klik op de blauwe knop hieronder om naar het online formulier te gaan.

De vragenlijst pauzeren


Het is helaas niet mogelijk om de vragenlijst tussentijds te pauzeren, omdat we daarvoor gegevens zouden moeten opslaan van gebruikers. Sommige mensen kost het veel inspanning om de hele lijst in één keer in te vullen. Als dat voor jou geldt, zou je de antwoorden op de open vragen in je eigen tempo voor jezelf alvast op kunnen schrijven. En als je voorbeelden zou willen geven, kun je daar ook alvast een aantekening van maken. Daarna kun je ze in het online formulier invullen/plakken.

Waarom kunnen alleen mensen met een officiële diagnose meedoen aan de inputrondes?
Dit heeft een praktische reden. Met DIS is me willen we de anonieme ervaringen delen van mensen met DIS en naasten van hen. Als we onze vragenlijsten ook open zouden stellen voor mensen waarbij een vermoeden is van DIS, of voor mensen met andere dissociatieve stoornissen, kunnen we de antwoorden niet goed verwerken. Dan zouden de antwoorden namelijk niet meer alleen van mensen met DIS en naasten van hen zijn.


Ik heb geen officiële diagnose DIS, maar wil wel graag ervaringen delen. Kan dat?

Ja, dat kan. Vanwege de behoefte van mensen zonder diagnose om anoniem eigen ervaringen te delen hebben we naast de inputrondes van DIS is me, een andere gelegenheid gecreëerd. Dit is een extra mogelijkheid, naast de openbare social media kanalen waarop iedereen kan reageren.

Vanaf de start van het project zijn we te gast in de discordserver Trauma & Dissociatie, waarin we een aantal kanalen van DIS is me mogen onderbrengen. Dit is een server voor mensen met DIS/DSNAO(AGDS) of CPTSS, maar ook voor wie geen diagnose heeft maar wel interne delen ervaart en een achtergrond heeft van vroegkinderlijk trauma. Voor naasten is er een eigen kanaal voor het onderling uitwisselen van ervaringen. 

Je kunt je (kosteloos) aanmelden bij de server, met je eigen naam of een alias (anoniem). Als je je aanmeldt krijg je na verificatie toegang tot de kanalen van DIS is me waarin je je ervaringen kunt delen over de thema-vragen. Daarnaast kun je als lotgenoot, naaste of hulpverlener gebruik maken van de andere mogelijkheden van de server. Kijk voor meer informatie op de website van Trauma & Dissociatie.


Waarom gaat DIS is me alleen over DIS en niet over andere dissociatieve stoornissen?
DIS is me richt zich specifiek op de dissociatieve identiteitsstoornis om het project niet te breed te maken. Daarnaast komt vooral DIS regelmatig negatief in het nieuws en wordt de stoornis in films en series regelmatig op een stereotype manier neergezet. Omdat bij DIS alle verschillende symptomen van de andere dissociatieve stoornissen voorkomen, hopen we dat mensen met andere dissociatieve stoornissen zich toch in sommige gedeelde ervaringen zullen herkennen.